Facebook har tagit ner en video av den katolske kardinalen Juan Sandoval Íñiguez, ärkebiskop emeritus i Guadalajara, Mexiko. I videon hävdar kardinalen att globalistiska ledare utnyttjar den pågående pandemin för att få till stånd en ny världsordning. Facebook menar att kardinalen sprider falsk information om covid-19.

Facebook har på senare tid blivit allt aktivare med att censurera åsikter och idéer. Religiösa ledares tankar faktagranskas sällan, om ens någonsin, men nu har så skett och Facebook har beslutat ta ner en video upplagd av den mexikanske kardinalen Juan Sandoval Íñiguez. Dock gäller det inte ett religiöst uttalande utan istället handlar det om ”New World Order” (den nya världsordningen) och den pågående pandemin.

Varje vecka lägger kardinalen ut en video på Facebook. Denna gång la dock Facebook, efter några timmar, till en varning med texten ”Falsk information. Denna publikation upprepar information om covid-19 som bedöms falsk av oberoende faktakontrollanter”.

Semanario Arquidiocesano Guadalajara, en informationstjänst som drivs av ärkestiftet Guadalajara, publicerade följande skärmdump den 13 januari, tillsammans med texten ”Kardinal Juan Sandoval fördömde införandet av en ny världsordning, timmar senare censurerades hans video”.

Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Efter censuren av Trump – amerikansk internetleverantör blockerar Facebook och Twitter

”Innehållet är inte längre tillgängligt”

Videon har sedan dess plockats bort helt från Kardinal Sandovals egen facebooksida. Under hans inlägg, med rubriken: ”Komplott för att få till stånd en ny världsordning utan Kristus”, går att läsa att ”innehållet är inte längre tillgängligt”.

Under senare tid har kardinal Sandoval återkommande kritiserat nedstängning av företag och tjänster som oproportionerliga åtgärder för att begränsa smittspridningen. Hans uttalanden har ofta varit kontroversiella, uppger flera mexikanska medier, i synnerhet då landet drabbats hårt med strax över 1,6 miljoner smittade.

LÄS ÄVEN: Kanadensisk forskning visar: Nedstängning skadar 10 gånger mer än det gör nytta

Påstår att viruset skapats av en global elit

I videon, som Facebook inte vill ge spridning åt, hävdar Sandoval att en liten grupp människor, en global elit, ”har skapat detta virus”. Kardinalen lägger inte fram några bevis för sin teori men hävdar att målsättningen är ”att nå den nya världsordningen, som det redan har talats om i flera år”.

Den nio och en halv minuter långa videon öppnar med att kardinalen säger: ”Kära vänner, det här kommer att pågå länge”. Denna pandemi slutar inte om en månad eller två, kanske inte i år, kanske inte om tre, fyra, fem, sex år. Det är vad dessa män vill ha. Det kommer att bli en lång resa”.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar oro för valfusk

Bill Gates varnade att vi står oförberedda inför en kommande pandemi

Därefter kallar han Bill Gates, möjligen hånfullt, för profet. ”Bill Gates är en profet som förutsäger framtiden. Han förutsade inte bara att coronaviruset skulle komma, utan har också varnat för en eventuell framtida smittkoppspandemi”.

Vidare säger kardinalen att ”de vill ha en enda världsregering, en enda armé, en gemensam valuta, en enda ekonomi och även en enda religion – det kommer verkligen inte att vara den kristna religionen”.

Under ett TED Talk, inspelat 2015, talade Bill Gates om att nästa stora katastrof, som riskerar att ta livet av miljontals människor, troligen är ett virus. Han säger att det antingen kan vara av naturlig härkomst, som ebola, eller handla om ”bioterrorism”. Gates konstaterar även att ”vi är inte redo”, något han av allt att döma hade rätt i.

LÄS ÄVEN: Här medger Twitters vd att man lanserar kampanj för att tysta oliktänkande

Länder skuldsätts och utbildning eftersätts

Kardinalen hävdar att pandemin används för att försvaga de enskilda nationerna. Han konstaterar att fattiga länder skuldsätts och utbildning eftersätts, då skolor stängs och ersätts med distansutbildning.

En del av strategin, hävdar den 87 år gamle kardinalen, är att orsaka rädsla hos befolkningen. ”En rädsla som är skadlig och gör människor sjukare. Läkare vet att rädsla hämmar immunförsvaret”, säger han enligt mexikanska Vida Nueva.

Kardinalen själv har inte lämnat någon kommentar till nedtagningen av hans video. Stiftet har dock sagt att hans uttalanden får stå för honom själv.

– Han talar inte i ärkestiftets namn. Men vi kommer inte att censurera honom eller något liknande, sa en talesman för kyrkan till National Catholic Reporter.

Videon, som är på spanska, kan ses nedan: