Samhällsnytts redaktion har mottagit flera meddelanden från läsare som på Facebook har delat vårt senaste videoreportage om medborgarjournalisten Tommy Robinson. Läsarna får delningarna borttagna och sina konton blockerade.

I mars förra året uppmärksammade vi hur en tidigare anställd hos Facebook i USA bekräftade att de genom mjukvaran stryper oönskat material från att få räckvidd på plattformen. Vid flera tillfällen har vi rapporterat hur det främst är inflytelserika konton med konservativa budskap som utsätts för dessa sanktioner i sociala medier.

Några av de konton som Facebook klassar som ”farliga individer” tillhör bland annat Alex Jones, Paul Joseph Watson och Tommy Robinson.

LÄS ÄVEN: Facebook smygcensurerar oönskade åsikter

På torsdagen publicerade Samnytt TV ett videoreportage från Luton i England där vår reporter Kent Ekeroth tillbringade två dagar med Robinson.

Efter vår publicering hörde flera läsare av sig med skärmdumpar som visar hur Facebook har tagit bort deras delningar av reportaget. Vidare har Facebook även valt att straffa läsarna genom att blockera dem från att använda plattformen i en veckas tid.

Facebook: ”Farliga individer och organisationer”

Som anledning till sanktionerna tydliggör Facebook att inläggen ”bryter mot våra communityregler om farliga individer och organisationer”.


Se mötet med Tommy Robinson

Här nedan följer videoreportaget från England som Facebook inte vill att du ska se:

LÄS ÄVEN: Mitt besök hos Tommy Robinson i högsäkerhetsfängelset