De sociala mediejättarna har under lång tid varit föremål för intensiv kritik om hur man rensar bort innehåll, begränsar dess räckvidd eller kastar ut användare med konservativ profil. Facebook tillsatte nyligen en panel av ”faktagranskare” med stor makt att rensa i vad användarna publicerar. Nu erkänner IT-jätten det som många anklagat panelen för: det handlar inte om faktakontroll utan om att premiera vänsterpolitiska åsikter och undertrycka konservativa.

Erkännandet kommer i svaret från Facebook på en stämning i domstol inlämnad av den hyllade journalisten John Stossel, som avslöjat Facebooks påstådda ”kamp mot desinformation” som en täckmantel för politisk styrning av innehållet. Se en av Stossels videoinlägg i frågan nedan.

Stossel blev själv censurerad på plattformen, bland annat när han uppmärksammade censuren. Men också när han ifrågasatte vissa påståenden i klimatdebatten. Då klev ”faktagranskarna” in och rensade med stöd av tredjepartsaktören Science Feedback som fått mandat av Facebook att censurera bort klimatkritiskt innehåll eller flagga det som ”falskt” så att det inte kan delas vidare till andra.

Stossel valde till slut att ta Facebook till domstol. Där har IT-jätten försvarat sig med att det som inträffat inte är deras problem eller ansvar. Stossels konflikt var med Science Feedback menade man.

Samtidigt erkände man dock att tilltagen att stämpla innehåll som ”falskt” inte, så som tidigare föregivits, är opartisk faktakontroll. I stället grundar sig ingreppen enligt Facebook på granskarnas åsikter, vilka man menar – i motsats till de drabbade skribenternas – skyddas av den amerikanska konstitutionens första tillägg.

Drabbade New York Post uppmärksammar

Stämningen uppmärksammas av New York Post som själva råkat ut för censuråtgärder från IT-jättarna. En artikel med uppgifter att covid-viruset läckt ut från ett högrisklaboratorium i Wuhan, Kina, stämplades av Facebooks påstådda faktagranskare som ”falskt”. Idag är det den allmänt accepterade huvudhypotesen om virusets ursprung.

Tidningen kunde visa att bakom faktagranskarna fanns organisationer som inte var så ”oberoende” och ”opartiska” som Facebook hävdat när panelen tillsattes. I det aktuella censurfallet fanns bland annat organisationen EcoHealth som varit med och finansierat verksamheten i Wuhan-laboratoriet.

Även Twitter agera på liknande sätt, När New York Post skrev en artikel om Demokraternas presidentkandidat Joe Bidens son Hunter Biden och det kontroversiella innehållet på dennes bärbara dator, blockerades tidningen av Twitter från att posta en länk till artikeln. Andra som försökte råkade också illa ut.

New York Post skriver att båda dessa censuråtgärder senare lyftes, men först efter att nyheterna blivit gamla och publicistiskt döda.

Tidningen menar att ”faktakontrollindustrin” finansieras av vänsterliberala moguler som George Soros, ideella aktivistorganisationer som får bidrag från staten och av IT-jättarna själva. Kontrollanterna är långt från opartiska.

Att Facebook på det här sättet lagt ut censuren på entreprenad I stället för att göra jobbet själv är enligt Nes York Post ett sätt att kunna två sina händer och friskriva sig från ansvar. Det fria ordet är den stora förloraren, skriver tidningen.