Facebook tvingas i en uppgörelse betala motsvarande drygt 120 miljoner kronor i skadestånd för att ha diskriminerat amerikanska arbetare till förmån för invandrad arbetskraft. Det skriver USA:s justitiedepartement i ett pressmeddelande.

Enligt justitiedepartementet har Facebook missbrukat det amerikanska systemet för arbetskraftsinvandring på ett sätt som gynnat utländsk arbetskraft på bekostnad av inhemska arbetssökande. Missbruket pågick enligt departementet från åtminstone 1 januari 2018 till 18 september 2019. I december förra året fattades beslut om att stämma nätjätten.

Det amerikanska systemet för permanent arbetskraftscertifiering bygger på att arbetsgivaren måste visa att den arbetskraft som efterfrågas inte går att få tag på i USA, och därför måste sökas i utlandet. Facebook kringgick det regelverket genom att, enligt justitiedepartementet, ”medvetet” göra det svårare för eller helt enkelt vägra amerikaner att söka de utlysta tjänsterna.

”Facebook står inte över lagen”

En tredjedel av det skadestånd på motsvarande drygt 120 miljoner kronor som Facebook nu tvingas betala tillfaller amerikanska staten. Resterande belopp ska istället betalas ut till amerikanska arbetssökande som diskriminerats när nätjätten rekryterat ny personal, samt avsättas för att träna de anställda i vikten av att inte diskriminera.

– Facebook står inte över lagen och måste följa våra medborgarrättslagar, vilka förbjuder diskriminerande rekryterings- eller anställningsprocesser, säger biträdande chefsåklagare Kristen Clarke på justitiedepartementets medborgarrättsenhet i en kommentar.

Det skadestånd Facebook nu tvingas betala är det största i sitt slag. Aldrig någonsin tidigare under sin 35-åriga historia har justitiedepartementets medborgarrättsenhet fått någon att betala ett så stort belopp i skadestånd.