På tisdagen bekräftade den franske digitaliseringsministern, Cédric O, att Facebook gått med på att lämna ut både namn och ip-adress till de som sprider vad man betecknar som ”hat” på internet. En inskränkning av yttrandefriheten, befarar lagrådgivare.

Tidigare lämnade Facebook bara ut uppgifter om personer som kunde kopplas till terrorism eller pedofili. Den nya överenskommelsen är den första i sitt slag i världen och görs trots att amerikansk och fransk lag inte kräver det. Ytterligare en anledning till att Facebook tidigare inte gjort detta är på grund av farhågor för att länder kan missbruka uppgifterna.

Enligt digitaliseringsministern är detta ”stora nyheter” och ett resultat av förhandlingar mellan plattformen och landets regering där president Emmanuel Macron mött Facebooks grundare Mark Zuckerberg. ”Det är verkligen väldigt viktigt, de gör det bara för Frankrike”, säger O.

Nya lagar
Den franska regeringen debatterar just nu eventuella nya lagar som kan innebära att internetjättar får böta upp till fyra procent av deras globala intäkter ifall de inte gör tillräckligt för att ta bort ”hatiskt” innehåll från sina plattformar.

I Tyskland implementerades en liknande lag 2018 som innebär att sociala medier ges 24 timmar att ta bort ”uppenbart olagligt” material efter att de varskotts om detta. Tas materialet inte bort riskerar företagen böter på upp till en halv miljard kronor.

Begränsad yttrandefrihet
Så kallat hate speech betraktas inte längre som en del av yttrandefriheten utan jämställs nu med terrorism, konstaterar lagrådgivaren Sonia Cisse som också ser beslutet som en stark signal avseende reglering.

Facebook har avböjt att kommentera beslutet för Reuters.