Uppgifterna om oegentligheter och fusk i kölvattnet av det amerikanska presidentvalet i början av månaden fick Facebook att använda ett hemligt internt system för att minimera spridningen av vad plattformen menar är ”desinformation”.

Enligt The New York Times rådde panik på Facebook efter valet då artiklar i alternativa medier och grupper på plattformen rapporterade om det potentiellt utbredda fusket som president Donald Trump nu försöker reda ut.

För att dämpa spridningen ska Facebook ha gjort nödändringar i sina algoritmer. Denna ändring resulterade samtidigt i att de traditionella mediernas artiklar fick en extra skjuts och större spridning.

LÄS ÄVEN: Zuckerberg erkänner – Facebook censurerar bort åsikter innan de publiceras

Innan Facebooks panikartade förfarande var artiklarna i fråga några av de mest populära i omlopp just då. Enligt plattformen ska ändringarna inte vara permanenta, även om vissa anställda gärna vill ha det så.

Brist på information kan ha gjort Biden till president

Nyligen framkom också att plattformarnas och mediernas censur av The New York Posts graverande avslöjanden om Joe Biden och hans son Hunter inför valet hade fått många demokrater att inte rösta på partiets kandidat ifall de hade haft kännedom om affärerna.

Nästan tio procent uppger att man hade röstat annorlunda om man haft vetskapen.