facebook-pixabay-73553
Inrikes

Facebook hjälper svenska staten inför valet – åsikter som inte är ”goda och sunda” ska rensas bort

Publicerad 2/22/2018
Annons

Inför det svenska valet i höst får staten hjälp av Facebook att censurera den politiska debatten. På uppdrag av svenska myndigheter ska Facebook ”säkerställa att det goda överväger de krafter som kan äventyra de sunda diskussionerna”. Det säger Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster.

Facebook aviserar att man kommer att satsa stort på att rensa bort allt opinionsbildande material kopplat till politik och valrörelser från sin plattform inför valet som den svenska staten anser är ”desinformation” och ”propagandaattacker”. Hjälp i jakten på aktörer med budskap som inte är ”goda och sunda” får man enligt uppgift även från FBI i USA.

Initiativet som inleds inom kort syftar enligt Münster till ”att motverka negativa influenser och säkerställa att vår plattform är en källa för goda demokratiska möjligheter”. Facebooks roll i den svenska valrörelsen blir enligt företagets kommunikationschef ”att säkerställa att det goda överväger de krafter som kan äventyra de sunda diskussionerna”.

Testverksamhet uppges redan vara igång med åtgärder som ”har särskild relevans i Sverige kring det kommande valet”. Arbetet uppges ske ”i samförstånd med flera olika myndighetsorganisationer” i Sverige. Bland de som nämns återfinns Myndigheten för skydd och Beredskap, MSB, som nyligen tvingades dra tillbaka en utbildningsfilm i vilken Sverigedemokraterna utpekades som ett hot mot Sverige och jämställdes med nazister.

Facebooks samarbete med svenska staten inför valet ska inte bara ske på myndighetsnivå, utan också direkt med regeringen via digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons