Sociala medier som på ideologisk grund ägnar sig åt att censurera användare och ta bort deras inlägg kan inom kort bli föremål för dryga böter i Polen. Landet kan bli först i världen med en lag som adresserar det uppmärksammade problemet med big tech-företagens missbruk av sin monopolliknande makt över det offentliga samtalet.

Polens justitieminister tillika den som tagit fram förslaget, Sebastian Kaleta, säger i en intervju med amerikanska Fox News att IT-jättarna under alltför lång tid har utsatt konservativa, kristna och traditionella värderingar för negativa åtgärder genom att radera innehåll och att den polska regeringen nu anser att ”nu får det vara nog”.

– Vi ser hur big tech-företagen plockar bort innehåll av politiska skäl. Det handlar till största delen om sådant som hyllar traditionella värderingar och konservatism. Man gör det med hänvisning till sina regler om ”näthat” men saknar laglig rätt att agera på det sättet.

LÄS ÄVEN: Ny brittisk lag ska förhindra godtycklig censur på nätet

När den nya lagen träder i kraft kan en plattform som bannlyser en användare bötfällas med upp till 13,5 miljoner dollar om det borttagna innehållet inte är olagligt enligt polsk lag. En skiljedomskommitté ska instiftas för att hantera tvister.

– Techföretagens makt har nått en punkt där de beslutar om vad som är lagligt och olagligt – men det är inte deras roll. Yttrandefrihet är inte något som anonyma moderatorer som arbetar för privata företag ska besluta om. Den uppgiften tillfaller de folkvalda, och alla branscher – bilar, telefoner, banker – var oreglerade fram tills de växte sig för stora. Samma sak gäller för big tech, förklarar Kaleta för Fox News.

LÄS ÄVEN: Särskild domstol och böter ska stoppa godtycklig censur på nätet i Polen

De polske justitieministern nämner nedstängningen av USA:s dåvarande president Donald Trump från sociala medieplattformar som ett exempel på IT-jättarnas maktmissbruk och farligt prejudikat.

– Det är väldigt oroande om big tech-företagen betraktar sig själv som organisationer med makt att bannlysa en sittande amerikansk president. Det skickar ett meddelande till omvärlden att ”vi kan bannlysa vem som helst, när som helst”.

Polen och det polska folket stod i 45 år under kommunistiska diktatur och tyranni och enligt Kaleta har den erfarenheten lärt medborgarna inse värdet av yttrandefrihet och att en röd lampa tänds när man ser oroande tecken på censur.

Även den polske premiärministern, Mateusz Morawiecki, har uttalat sig om den kommande lagen och hur den är ett svar på de sociala medie-jättarnas agerande, där det som drabbade Donald Trump i USA varit en tankeväckare men också hur de här företagen mer allmänt försöker styra den offentliga debatten i vänsterliberal riktning i det egna landet.

– De har satt en ny nivå på politisk korrekthet och bekämpar alla som sätter sig upp mot dem, säger Morawiecki.