Facebooks servrar gick sent under måndagseftermiddagen ned över hela världen, vilket medförde att webbsajten Facebook.com och sociala medier-jättens övriga tjänster som Instagram och WhatsApp slutade fungera.

Facebooks krasch kommer samma dag som visselblåsaren, tidigare Facebook-anställde dataingenjören Frances Haugen, träder fram med namn i 60 Minutes. Haugen jobbade som produktansvarig på Facebook, och har tidigare arbetat för bland annat Google och Pinterest. Hon hoppade enligt egen utsago av företaget i maj i år.

– Jag har sett ett flertal sociala medier, och det var avsevärt värre på Facebook än något jag tidigare sett, säger hon till 60 Minutes.

Enligt Frances Haugen utnyttjar Facebook att hat och hot sprids på företagets plattformar för att tjäna pengar, något som inte minst drabbar unga människor. Företagets hemliga policy är, enligt henne, att hatfulla och konfliktskapande inlägg ger fler klick och gör att fler stannar på företagets plattformar.

Tog med sig tiotusentals dokument

Innan Frances Haugen lämnade Facebook kopierade hon tiotusentals interna dokument och rapporter som bevis för sina anklagelser. Delar av de dokumenten publicerades förra månaden i omgångar av The Wall Street Journal som ”The Facebook Files, men vem som läckt materialet var då än så länge okänt.

Enligt de interna handlingarna har Facebook skapat särskilda gräddfiler för toppolitiker och kändisar, vilka löper betydligt mindre risk att varnas eller stängas av från plattformen. I andra dokument konstateras att sociala medier-jätten inte agerar mot att drogkarteller och sexhandlare i Mellanöstern använder företagets plattformar för sina illegala aktiviteter.

Det är oklart varför Facebooks servrar kraschade under måndagen, men företaget skriver på Twitter att de håller på med felsökning. Uppemot tre miljarder människor världen över använder Facebook eller något av företagets olika tjänster regelbundet.