Facebook har stängt ned en rad politiska konton på högerkanten inför det spanska valet. Tre av sidorna hade omkring 1,7 miljoner följare och över sju miljoner interaktioner bara sedan årsskiftet.

Inför det stundande spanska parlamentsvalet på söndag har Facebook engagerat sig i valet genom att radera minst 17 politiska konton. I media beskrivs dessa konton gemensamt för att vara ”högerextrema”. Många av dessa ska ha uttryckt sitt stöd för det snabbt växande konservativa partiet Vox genom att skapa politiska bilder och länka artiklar i viktiga ämnen.

LÄS MER: Facebook censurerar dansk alternativmedia inför danska valet – statlig media ligger bakom

Tre av sidorna, Unidad Nacional Española (Spansk nationell enhet), Todos contra Podemos (Alla som är emot vänsterpartiet Podemos) och Lucha por España (Kampen för Spanien), hade sammanlagt omkring 1,7 miljoner följare. Sedan årsskiftet har sidorna genererat över sju miljoner interaktioner som innebär att användare på Facebook har engagerat sig i materialet genom att exempelvis kommentera eller gilla.


Ett utdrag från sidorna som sympatiserar med det konservativa partiet Vox.

Facebook svarar
I ett pressmeddelande svarar Facebook att man tagit bort sidorna inte beroende på vad som har publicerats utan beroende på administratörernas egna handlingar. Man uppger att dessa administratörer har använt sig av duplicerade och fejkade konton som strider mot deras regler. Vidare uppger Facebook att syftet med åtgärderna är att skydda de politiska valens integritet i Spanien, Europa och resten av världen.

Avvisar anklagelsen
Javier Capdevila Grau är administratör för ett av kontona som nu har blivit borttagna. Han hade omkring 760 000 följare och lade upp så kallade ’meme’-bilder och länkar till politiska artiklar. Vidare ska han på senare tid ha behandlat den kontroversiella katedralbranden i Notre Dame. Enligt den spanska tidningen El País nekar han till att han har använt sig av duplicerade eller fejkade konton.

– Jag tror att de har blockerat mig för att jag inte ska kunna påverka de stundande valomgångarna. Jag är en sansad och respektfull person, mina publiceringar har aldrig varit något som skulle kunna bli en fråga om censur, berättar Capdevila Grau.

”I Brasilien hände samma sak”
I sociala medier reagerar många över agerandet. En person skriver att Facebook gör sitt arbete för den globala liberalismen. En annan person känner igen åtgärderna från Brasilien. Samma sak uppges ha inträffat med flera konton som uttryckte stöd för den numera sittande presidenten Jair Bolsonaro.

https://twitter.com/theDillard2/status/1121496767474929664

LÄS ÄVEN: Facebook inför öppen åsiktscensur – ska förbjuda ”vit nationalism” och separatism

https://twitter.com/Cristiannesp/status/1121498713225146368

LÄS ÄVEN: Facebook bannlyser flera nationalistiska grupperingar – anses ’farliga’