I närheten av den franska hamnstaden Calais har marknadsplatsen hos sociala medier-jätten Facebook blivit extra populär. Sidan drar till sig intresse från migranter som vill ta sig över Engelska kanalen och nå Storbritannien.

Den brittiska gränsbevakningen grep under söndagen sex migranter som tagit sig i land vid Kingsdown beach i Kent. Bara sedan julafton den 24 december har 100 personer försökt ta sig från Frankrike, över den Engelska kanalen och in i Storbritannien.

Det brittiska dagstidningen The Telegraph har granskat migranternas intresse för båtvägen till landet. I granskningen har tidningen kommit fram till att intresset för småbåtar i närheten av den franska hamnstaden Calais vid Engelska kanalen växer hos Facebooks marknadsplats.

Enligt tidningen är marknaden på Facebook särskilt populär bland iranska och irakiska migranter. Anledningen till att marknaden växer sägs vara att fler migranter vill undvika människosmugglarnas prissättning.

Inom en sex mils radie från Calais hittar den brittiska tidningen 25 båtar med ett pris under 150 000 kronor.

För att ta reda på mer besöker tidningen ett migrantläger i Calais och visar upp marknadsplatsen för migranter. De känner till att sidan är populär bland människosmugglare och migranter. Enligt en irakisk migrant i lägret är det förståeligt eftersom smugglarna måste hitta båtar i närheten.

Ytterligare en irakisk migrant förklarar att han har bekanta som lyckats ta sig över kanalen med en småbåt. Tidningen visar de irakiska migranterna en båt som är prissatt till 2 400 euro. En av migranterna uttrycker att det är en bra affär.

– Man får även med flytvästar. Perfekt, säger migranten.

Brittiska Daily Mail har talat med en migrant som säger sig vara från Teheran och menar att han flyr döden efter att han konverterat från islam till kristendom. Han berättar att han veckan innan lyckades ta sig en bra bit över Engelska kanalen.

När migranten ringde efter hjälp förväntade han sig att den brittiska kustbevakningen skulle plocka upp honom. Istället kom hjälpen från Frankrike och han togs därmed tillbaka till Calais. Trots det vägrar han att ge upp och ska försöka ta sig över kanalen igen.

– Jag kommer att försöka igen. Jag kommer att försöka 200 gånger. Eftersom i England är människor inte så rasistiska.

Facebook
I samband med The Telegraphs granskning uttalade sig en talesperson för Facebook om marknadsplatsen. De förklarar att eftersom människosmuggling är olagligt är det förbjudet att koordinera sådana resor hos Facebook.

– Vi arbetar nära polis runt om i världen och även med Europol för att upptäcka olagligheter.

Båtstölder
Det är inte bara försäljning av småbåtar som blivit populär. Det rapporteras även om båtstölder i närheten av den franska hamnstaden. Senast under tisdagen skrev The Sun om hur migranter brutit sig in i en fiskebåt och försökt tjuvkoppla båten för att ta sig till Storbritannien.

Vilka befinner sig i Calais?
2016 undersökte den konservativa skribenten Lauren Southern från Kanada var dessa migranter i Calais ursprungligen kommer i från. Detta med anledning av påståenden om att det främst skulle röra sig om krigsflyktingar från Syrien. I videoklippet nedan ger Southern en inblick i ett migrantläger som ger en annan bild.

Den bilden ser ut att stämma också idag. Senast i söndags skrev Daily Mail om situationen i Calais och beskrev de flesta migranter som afghaner, iranier, sudaneser och nigerianer.