Den nederländska och belgiska traditionen med Zwarte Piet, eller Svarte Peter, förbjuds nu att avbildas på de två plattformarna. Detta med hänvisning till att det bryter mot reglerna om diskriminerande stereotyper.

Sinterklaas, baserat på helgonet Sankt Nikolaus som den moderna jultomten delvis är baserad på, besöker barns hem i början av december med presenter och godsaker och är en mångårig tradition. Zwarte Piet är Sinterklaas medhjälpare och både vuxna och barn klär ut sig till honom med målat ansikte, lockig peruk, stora röda läppar och guldörhängen.

I takt med att västvärlden blivit alltmer politiskt korrekt har figuren också successivt ansetts vara alltmer kontroversiell med protester och krav på att den ska slopas.

Lång process

Efter en nio månader lång process där man ska ha konsulterat mer än 60 organisationer och experter – exklusive nederländska och belgiska sådana – meddelade Facebook på en pressträff i veckan att man nu förbjuder foton på Zwarte Piet med hänvisning till sin policy om diskriminerande stereotyper.

Figuren Roetpiet, Sotpeter vars ansikte bara är fläckvis nedsmutsat med sot och som fungerar som ett alternativ till Zwarte Piet, kommer man dock fortsättningsvis tillåta.

Då Facebook äger Instagram gäller förbudet även för den plattformen.

Geert Wilders, partiledare för Partij voor de Vrijheid, protesterar mot beslutet genom att lägga upp en bild på Zwarte Piet.

authorimage