Det var strax efter att dokumentären “An Exposé of the Fake News BBC” publicerats som Facebook slog till mot medborgarjournalisten och den tidigare EDL-ledaren Tommy Robinson. I dokumentären avslöjar Robinson hur den välmeriterade journalisten John Sweeney använder alkohol och manipulationer för att få personer att gå med på BBC:s ambition att svartmåla honom.

Flera mediebolag har under åren målat upp en bild av Tommy Robinson som en högerextrem islamofob. Robinson själv menar att han bara uttrycker sina kritiska åsikter om islamiseringen av Storbritannien.

Nyligen lanserade Robinson en dokumentär i vilken han avslöjar hur den stora brittiska public service-aktören BBC:s program ”Panorama”, som kan liknas vid Sveriges Uppdrag Granskning, försökte svartmåla honom, rapporterar Newsvoice.

LÄS MER: Tommy Robinson berättar om den psykiska tortyren i fängelset

När Panorama var i färd med att producera en negativt vinklad dokumentär om Robinson tog situationen en ny vändning. Vad BBC inte kände till var att man själv blev föremål för en granskning med dold kamera och mikrofon.


BBC-journalisten John Sweeney

En tidigare medarbetare till Robinson, Lucy Brown, blev kontaktad av den välmeriterade BBC-journalisten John Sweeney som hoppades kunna använda hennes ord mot Robinson för att smutskasta honom. Sweeney visste inte att Brown återigen börjat arbeta för Robinson och nu riggade mötet med dold kamera.

För sin medverkan i svartmålningen av Robinson skulle Brown erhålla 5 000 brittiska pund, cirka 65 000 kronor av de brittiska licensbetalarnas pengar.

”Tommy Takedown”
Den vänsterorienterade organisationen ”Hope Not Hate”, Englands motsvarighet till Expo, avslöjas också ha haft en inflytelserik roll i BBC-produktionen, som gick under arbetsnamnet ”Tommy Takedown” (Plocka ned Tommy). Hope Not Hate:s arbetsuppgift var att förse produktionen med information om Robinson som skulle vara till skada för honom.

När BBC-journalisten träffar Robinsons tidigare medarbetare försöker han supa henne under bordet med ambitionen att hon ska låta sig manipuleras och därefter börja berätta saker om Robinson. Under mötet beställer Sweeney in alkohol för över 2 000 kronor samtidigt som han skämtar om homosexuella och andra nationaliteter.

Sweeney avslöjar att själva syftet med BBC-dokumentären är att sabotera Robinsons rykte. När Brown börjar berätta om händelser som hon tror BBC kan intressera sig för svarar BBC-journalisten med att ”vi kan klippa” sekvenserna för att förstärka situationerna.

Under samtalet avslöjar Sweeney även att BBC försökt skapa falska anklagelser om att Robinson gjort sig skyldig till sexuella trakasserier.

Ställs mot väggen av Robinson
När Sweeney bokat en intervju med Robinson för att grilla honom med frågor vänder situationen – Sweeney blir istället grillad av Robinson. Ett antal sekvenser från Browns inspelning med dold kamera spelas upp i vilka Sweeney uttrycker rasistiska och förolämpande skämt om vissa samhällsgrupper.

I filmsekvenserna uttrycker Sweeney även att den prinära avsikten med att förstöra Robinsons rykte är att skrämma allmänheten att foga sig i Storbritanniens liberala migrationspolitik.

I slutet av sin avslöjande dokumentär uppmanar Robinson brittiska medborgare att sluta betala in TV-licensen vilket skulle slå mot public service-aktören BBC:s ekonomi.

Stängdes av från sociala medier
Tommy Robinsons dokumentär: “An Exposé of the Fake News BBC” hade premiär den 25 februari. Dagen därpå den 26:e februari blev Robinson permanent avstängd och borttagen från både Facebook och Instagram, rapporterar The Guardian.

På Facebook hade Robinson fler än en miljon följare innan han blev nedstängd. Sociala medier-bolagen motiverar avstängningarna med att Robinson har bedrivit ”organiserat hat” på respektive plattform. Sedan tidigare är även Robinsons Twitterkonto permanent nedstängt.

LÄS MER: Spotify, YouTube, Facebook och iTunes i samordnad nedsläckning mot populär konservativ mediesajt

Robinson är kritisk mot etablissemangets behandling av hans medborgarjournalistik. Han menar att det här är nästa steg i försöken att tysta honom efter att det inte fungerat med tidigare fängelsestraff och nu en misslyckad mainstreamdokumentär med falska anklagelser. Robinson uppfattar det som att etablissemanget försöker utradera honom från den offentliga sfären.

– Ni censurerar inte bara mig, ni censurerar allmänhetens möjlighet att lyssna på vad jag har att säga. Det här är en total attack på yttrandefriheten som pågår runtom i världen, säger Robinson.

Den avslöjande dokumentären om BBC finns kan ses nedan.

Breitbarts redaktör avstängd
Fler konservativa journaliströster har drabbats av censur och permanent nedsläckning av konton hos plattformar som Facebook, Instagram, YouTube och Twitter. Samtidigt som Robinson blev nedstängd twittrade den tidigare Europaredaktören för den konservativa tidningen Breitbart, Raheem Kassam, att Facebook stängt av även honom.

USA:s president Donald Trumps son, Donald Trump Jr, har gett sig ut i sociala medier för att kritisera nedstängningen av Kassam som han antyder är att betrakta som censur.

Endast två timmar efter Donald Trump Juniors inlägg i sociala medier återaktiverade Facebook Kassams konto. I ett uttalande säger Kassam att ”censuren av konservativa röster har nu nått nya nivåer och det är bortom all förståelse hur Facebook anser sig ha rätt att tysta framstående röster”.

https://twitter.com/RaheemKassam/status/1100433904778002432