Facebook
Utrikes

Facebook stänger av tysk historiker som säger att ”islam inte är en del av landets historia”

Publicerad 4/14/2018
Annons

En tysk journalist och historiker har blivit avstängd på Facebook i 30 dagar på grund av ett påstående om islams historiska inflytande på Tyskland. ”Islam är inte en del av Tysklands historia, utan vi är försvaret mot islam”, skrev Michael Hesemann, enligt NRW Direkt.

Den historiska relationen mellan islam och Tyskland har diskuterats ivrigt sedan Horst Seehofer tog över som inrikesminister. Christian Wulff, Tysklands före detta president, deklarerade nyligen att ”islam tillhör Tyskland”, och fick medhåll av förbundskansler Angela Merkel. Seehofer var dock inte sen med att bestrida påståendet.

– Nej, islam tillhör inte Tyskland. Vårt särdrag är kristendom. Men muslimerna som bor med oss tillhör Tyskland, förklarade Horst Seehofer för Frankfurter Allgemeine.

I en opinionsundersökning visade det sig att 76 procent av tyskarna höll med Seehofer, varav 61 procent ”instämmer till fullo”. Bara 20 procent av de utfrågade höll inte med inrikesministern. Denna gruppering menade i stället att islam utgör en fundamental del av Tyskland. 4 procent kunde inte välja sida i debatten.

30-dagars lång avstängning

Den tyske journalisten och historikern Michael Hesemann, med ett hedersdoktorat för sitt arbete med att avslöja dokument om det armeniska folkmordet 1915, blev dock avstängd från Facebook i 30 dagar när han påstod samma sak som Seehofer.

– Islam har alltid bara spelat en roll det kristna västerlandets 1700-åriga historia: Rollen som Damokles svärd som hänger över oss, hotet av barbarism mot vilken vi måste ena oss och slåss. I den bemärkelsen är inte islam en del av Tysklands historia, utan vi är försvaret mot islam, skrev Michael Hesemann på Facebook.

Enligt PJ Media riktade Michael Hesemann kraftig kritik mot den politiska korrekthet som strypt det offentliga samtalet efter beskedet om avstängning:

– Det här säger mycket om det bedrövliga tillstånd vår demokrati befinner oss i under förbundskansler Angela Merkel, när en historiker inte kan yppa enkla historiska fakta.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons