De sociala mediejättarna intensifierar censuren av nyheter. Senast i raden är artiklar som visar det vidlyftiga levernet hos en av Black Lives Matters grundare, Patrisse Khan-Cullors. Dessa blockeras nu i flera sociala medier.

I torsdags stoppade Facebook sina nära 3 miljarder användare från dela en artikel från New York Post, under förevändningen att texten bryter mot den sociala mediejättens regler. Regelbrotten påstås gälla tillhandahållande av ”personlig eller konfidentiell information” samt ”integritetskränkande bilder”. Artikeln stoppades från cirkulation på alla Facebooks tjänster: själva plattformen, Instagram samt Facebook-messenger.

Artikeln i fråga handlar om Patrisse Khan-Cullors, en av grundarna till den rasidentitära organisationen Black Lives Matter, som nyligen köpt flera exklusiva hus, något som även Samnytt uppmärksammat.

LÄS ÄVEN: Efter avslöjande om CNN-propaganda – Twitter stänger av Project Veritas

BLM mörkar ledningens löner

Khan-Cullors har kritiserats för sina mångmiljonköp, dels för att hon påstår sig vara marxist men även för att organisationen hon representerar döljer ledningens löner samtidigt som de sedan 2020 samlat in nära en miljard kronor i donationer. Många undrar nu om pengarna verkligen når det ändamål de var ämnade för.

LÄS MER: Lyxvilla i helvitt område marxistiska Black Lives Matter-ledarens nya bostad

All information till artikeln, inklusive bilderna, uppger New York Post att de sammanställt från offentliga arkiv. Kort efter att artikeln blockerats, stoppade Facebook även möjligheten att dela nyheten från andra nyhetskällor.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya censurlag: Journalister som avslöjar korrupta politiker riskerar fängelse

Allt intensivare censur

Detta är tredje gången som avslöjanden från New York Post utsätts för censur i sociala medier. I februari förra året publicerades en artikel om att coronaviruset kan ha sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium. Den teorin godkändes inte av Facebooks så kallade faktagranskare, som valde att blockera artikeln. Idag är det en teori som inte ens Världshälsoorganisationen (WHO) utesluter.

I oktober låste Twitter tidningens konto efter en serie avslöjanden om innehållet i den Demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens sons dator. Nyheten hade kunnat påverka det pågående amerikanska presidentvalet om det fått vidare spridning.

Flera månader senare medgav Twitters vd, Jack Dorsey att beslutet att blockera New York Post var felaktigt. Då var dock valet redan avgjort och Joe Biden utsedd till USA:s president. Sonen, Hunter Biden, är fortfarande under utredning av FBI för bedrägeri, skattebrott och penningtvätt.

LÄS ÄVEN: ”Laptopen från helvetet” – Hunter Bidens hemligheter