zuckerberg-facebook

Foto t v: Anthony Quintano from Honolulu, HI, United States, CC BY 2.0

Utrikes

Facebook tillåter hat mot ryssar under kriget

Publicerad 3/11/2022
Annons

I dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av framgår att plattformen, inklusive Instagram, tillfälligt kommer att tillåta uppmaningar till våld mot ryssar.

Ändringen av företagets så kallade hate speech-policy ska endast omfatta vissa specifika länder. Utöver uppmaningar till våld mot ryssar och ryska soldater gör man det även tillfälligt tillåtet med uppmaningar till den ryske och belarusiske presidentens död.

”Som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina har vi tillfälligt tagit hänsyn till former av politiska uttryck som normalt skulle bryta mot våra regler som våldsamt tal som ”död åt de ryska inkräktarna.” Vi kommer fortfarande inte att tillåta trovärdiga uppmaningar om våld mot ryska civila, säger en talesperson för Facebooks moderbolag Meta i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Kritik mot påtvingad svensk censur av ryska nyheter

Efter att plattformarnas undantag blev kända krävde den ryska ambassaden i USA att Washington skulle stoppa Metas ”extremistiska aktiviteter”.

De tillfälliga policyändringarna gäller Armenien, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien och Ukraina.

Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland begränsat tillgången till Facebook och Twitter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons