Sociala mediejätten Facebook har vidtagit sanktioner mot den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu bara dagar innan landets parlamentsval. Den formella orsaken är att Netanyahu ska ha brutit på företagets policy om hets mot folkgrupp.

Nyligen postades ett inlägg på premiärministerns konto där väljarna uppmanades att inte rösta fram en regering bestående av ”araber som vill skada oss alla – kvinnor barn och män”. Inlägget väckte protester inom den politiska oppositionen.

Inlägget togs bort och enligt Netanyahu är det inget han själv sagt utan ett utspel från en av hans kampanjarbetare. Facebook valde dock att banna premiärministerns konto i ett dygn.

Banningen sker i ett kritiskt läge där Netanyahu är hårt pressad av oppositionen inför det extra parlamentsvalet i nästa vecka. Ett dygns stopp för möjligheten att nå ut till väljarna i sociala medier kan ha avgörande betydelse.

Netanyahu misslyckades med att bilda regering efter det ordinarie parlamentsvalet tidigare i år. I ett försök att nu attrahera fler väljare har premiärministern bland annat lovat att permanent införliva Jordandalen på Västbanken med det israeliska territoriet och med ”israelisk suveränitet”.

Utspelet är populärt bland konservativa israeler och bosättare. Det har samtidigt väckt internationell ilska bland dem som har inställningen att Västbanken, som nu de facto tillhört Israel i över 50 år, ska betraktas som ockuperat område.