I torsdags uppgav den sociala mediejätten Facebook att plattformen i USA uppdaterats med en angiverifunktion. I popup-fönster frågas användare om de är oroliga för att någon de känner är på väg att bli extremist. Andra delges varningar om att de kan ha utsatts för extremistiskt innehåll. Länkar leder sedan vidare till vad som uppges vara ”support”. Enligt Facebook är detta ett pilotprojekt i en global ansträngning att motarbeta radikalisering på plattformen.

Funktionen uppges redan vara i bruk i USA och Indonesien och kommer, enligt den Australiensiska radiokanalen Nova, snart att börja tillämpas även i Australien och Nya Zeeland. Hittills har meddelandena riktats till människor som, enligt Facebook, kan ha utsatts för extremistiskt innehåll eller som själva tidigare brutit mot plattformens regler.

”Detta test är en del av ett större arbete för att bedöma olika metoder att ge stöd till användare av Facebook, som kan ha deltagit i eller utsatts för extremistiskt innehåll eller kanske känner någon som är i riskzonen”, uppger Andy Stone, talesman för Facebook, skriver NYPost.

Stone meddelade även att företaget arbetar med olika icke-statliga aktivistorganisationer (NGO) och akademiska experter i projektet. Idén uppges ha kommit efter terrorattackerna i Christchurch i Nya Zeeland 2019, då Brenton Harrison Tarrant streamade live på Facebook medan han sköt ihjäl 51 personer och skadade ytterligare 40, skriver Reuters.

LÄS ÄVEN: Facebook tar bort tusentals konton – påstås sprida desinformation

Facebook kritiseras för överförmynderi

Enligt Facebook blockeras och censureras en stor mängd innehåll som bryter mot reglerna redan innan det når ut till användarna men en viss mängd hinner ändå visas innan det tas bort.

– Vi ser en växande mängd lösningar från sociala medieföretag som syftar till att ta itu med de till synes växande problemen med missvisande och felaktig information på deras plattformar, säger Jess McBeath, online-säkerhetskonsult på UK Safer Internet Center, till BBC.

I sociala medier är många kritiska till vad de upplever som ett överförmynderi från Facebook.

En som upprörts är Alex Berenson, reporter för New York Times, som skriver på Twitter att han håller på att bli en ”anti-@Facebook extremist”. Berenson skriver även att: ”Antingen är de en förläggare och en politisk plattform som är juridiskt ansvarig för varje del av innehållet som publiceras, eller så ska de inte lägga sig i alls”. Han uppmanar Facebooks grundare Mark Zuckerberg att välja riktning.

LÄS ÄVEN: Facebook stäms i traffickinghärva med minderåriga

Uppenbara skämt flaggas som ”skadligt extremistiskt innehåll”

Den Republikanske ledamoten i Representanthuset Thomas Massie, som representerar Kentucky, lade på skämt upp en ny profilbild, där han står med sin dotter på ryggen och omsluts av texten: ”Utsätter vänner för extremistiskt innehåll”. Det var tillräckligt för att fastna i Facebooks nät. När en av hans vänner försökte se bilden möttes han av en varning om att han nyligen kan ha utsatts för ”skadligt extremistiskt innehåll”.

LÄS ÄVEN: Trump lanserar ny plattform – ska utmana Twitter och Facebook