Faksimil: Facebook / Youtube

Facebookbugg avslöjar: Greta Thunbergs pappa författar hennes inlägg

29.8K Shares

På torsdagskvällen uppdaterades Facebooks programvara. Ett tekniskt fel tillät användarna att se exakt vilken person som publicerar inläggen på sidor tillhörande offentliga personer och företag. Det rapporterar Wired. Då upptäckte Greta Thunbergs följare att det egentligen är hennes pappa – Svante Thunberg – som publicerar inlägg på hennes sida.

Facebook-sidor ger kändisar och företag möjligheten att närvara på plattformen utan att sidan är knuten till en specifik person. Olika personer kan hantera en sida tillsammans utan att följarna ser vilken individ som skriver och publicerar inläggen. Buggen, där anonymiseringen inte fungerade, pågick i flera timmar på torsdagskvällen.

Resultatet blev att Greta Thunbergs tre miljoner följare kunde se att det egentligen är hennes pappa Svante Thunberg som publicerar inläggen på hennes sida. Dessutom har den indiske klimataktivisten Adarsh Prathap, som är delegat i FN, publicerat inlägg som Greta Thunberg.

Greta Thunberg-teamet hävdar att Greta skriver materialet

På lördagen efter incidenten publicerades en text på Greta Thunberg-sidan på Facebook. I texten förklarar sig Greta Thunberg – men huruvida det är hon själv som skrivit inlägget vet man inte.

”Vissa har frågat vem som hanterar den här sidan. För det första, sedan förra våren använder jag bara Facebook för att publicera det jag skriver på mitt Twitter- och Instagram-konto,” står det i inlägget, där ’hon’ menar att hon provat Facebook ”tidigt” men inte tyckt om det, så hon använder ”min pappa Svantes konto för att återpublicera innehåll.”

”Resten som delas på Facebook återpubliceras från Twitter och Instagram av killen som grundade Greta Thunbergs Facebook-sida långt innan jag visste att den fanns. Han heter Adarsh Prathap och han bor i Indien. Eftersom många trodde att det var min officiella sida i början frågade jag om jag kunde vara med och hantera den och han sa ja.”

Det har aldrig tidigare framgått att det inte är hon själv som publicerar texterna på Facebook-sidan som nu har en blå ”verifierad”-knapp jämte namnet Greta Thunberg.

29.8K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.