Svenskarnas engagemang för att få behålla kontanter som betalningsalternativ växer. Facebookgruppen “Bojkotta kontantfria affärer och restauranger”, som skapades så sent som i september förra året, har redan lyckats samla 118 000 medlemmar.
Allt fler butiker och restauranger i Sverige nekar kontanter som betalningsmedel. Enligt Riksbankslagen är huvudregeln sådan att alla är skyldiga att ta emot sedlar och mynt som betalning. Men när det gäller civilrättsliga förhållanden, alltså handel mellan privata företag och enskilda konsumenter, kan avtalsfriheten trumfa regeln om kontanter som tvunget betalmedel.
Detta har lett till att många företag nekar att ingå avtal med kunder som vill betala med kontanter. I praktiken innebär detta att de nekar kontanter som betalningsmedel. Men det är inte utan motstånd från konsumenterna som fråntas det traditionella och integritetsvänliga betalningsalternativet att använda sedlar och mynt.
“Ett kontantfritt samhälle innebär kontroll”
I gruppen delar medlemmarna sina erfarenheter av kontantlösa butiker och restauranger med varandra. Många berättar i sina inlägg att de lämnar butiker utan varor, eller struntar i att beställa mat på restauranger, när de upptäcker att kontanter inte accepteras som betalmedel. Inläggen får ofta mycket positiv respons.
Samnytt har varit i kontakt med grundaren av gruppen, Anders Sydborg, som gläds över det stora engagemanget.
Vad fick dig att ta initiativet att starta en sådan här grupp?
– Problemet som vi ser är att Sverige är det mest kontantlösa landet i hela världen då endast sex procent gör sina vardagliga köp kontant. I övriga Europa är samma siffra 78 procent. Jag och min tjej Ann-Sofie tog det här initiativet när vi skulle käka på en vägkrog och de nekade kontanter, säger Anders Sydborg till Samnytt.
Varför tror du att kontantlösheten är en fråga som engagerar så många?
– Ett kontantfritt samhälle, eller kontantlöst, innebär endast kontroll. Man utsätter en viss grupp av människor som är svaga som kanske inte får konto hos någon bank, eller Swish, och det tycker jag är ett hot mot demokratin. Framför allt ett hot mot grundlagen.
– Man rundar också riksbankslagen genom att sätta upp en skylt på dörren och hänvisa till avtalsrätt, och det funkar inte heller. Så jag tror att vi behöver ha rättspraxis på det här ganska snart. Vi får se vad som händer, säger Sydborg.
I gruppen uppmanar paret medlemmarna att ta ut kontanter från sina bankkonton och använda dem där det är möjligt. Detta för att med direkt handling visa att svenskarna fortfarande vill använda kontanter.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.