trump

Faksimil Twitter

Utrikes

Facebooks beslut: Trump får inte skriva på plattformen

Publicerad 5/5/2021
Annons

På onsdagen meddelar Facebooks tillsynsnämnd att avstängningen av den före detta amerikanske presidenten Donald Trump upprätthålls. Den kan dock bli tidsbegränsad.

Facebook stängde av Trump i samband med oroligheterna vid Kapitolium den 6 januari. Då uppgav vd Mark Zuckerberg att riskerna med att tillåta presidenten fortsätta använda deras plattform under omständigheterna var för stora.

Fallet överlämnades sedan till företagets nya nämnd bestående av akademiker, advokater och rättighetsaktivister för att besluta om Trumps framtida öde på plattformen. Samtidigt menar man att den permanenta avstängningen är fel och man uppmanar Facebook att ge ett ”proportionellt svar” till Trumps påstådda överträdelser av reglerna precis som med andra användare. Man uppmanar Facebook att genomföra denna granskning inom sex månader.

Trump hade 35 miljoner följare på Facebook och 88 miljoner på Twitter, där han också stängdes av permanent. Detta är första gången Facebook stänger av en president eller premiärminister. Beslutet genererade 9 000 kommentarer, det mesta man någonsin fått.

Trump lanserar ny sajt

Samtidigt spekuleras det i om Trump kan försöka göra en comeback 2024 och den före detta presidenten har precis lanserat en ny sajt där han skickar ut korta meddelanden i ett Twitterliknande format.

Trump fortsätter också att hävda att omfattande fusk låg bakom Joe Bidens vinst och ska ha planer på att lansera en egen ny sociala medier-plattform inom några månader.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons