Facebook växlar upp sin censur av konservativa röster. På torsdagen stängde man permanent ned de inflytelserika profilerna Paul Joseph Watson, Milo Yiannopoulos och Alex Jones. Facebook har även infört ett censurverktyg som innebär permanent avstängning av den som publicerar bilder, videor, ljud, texter eller länkar rörande borttagna profiler.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur de stora plattformarna i sociala medier på senare tid börjat engagera sig politiskt på ett sätt som många menar inkräktar på yttrandefriheten. En mängd konservativa konton från olika delar av världen har permanent stängts ned, däribland den brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson efter ett avslöjande rörande public service-aktören BBC.

LÄS ÄVEN: Facebook stängde ned Tommy Robinson permanent efter avslöjande om BBC

I flera fall har Facebook agerat strax innan val genom att massblockera inflytelserika politiska konton. Det som är gemensamt för alla dessa nedstängda konton är att det handlar om konservativa och invandringskritiska röster. Det är konton som ofta tydligt uttrycker ett stöd för konservativa politiker som generellt motarbetas i traditionell media genom att beskrivas som ”högerextrema”.

LÄS ÄVEN: Facebook massblockerar konservativa inför spanska valet

Att politiska motiv ligger bakom åtgärderna är dock ingenting som Facebook officiellt erkänt. De få gånger som den sociala mediejätten kommenterat avstängda konton hänvisar man ofta till någon teknisk förklaring.

Inför valet i Spanien uppgav man exempelvis att administratörer inte hade korrekta personuppgifter och även använde sig av dubblettkonton. Dessa uppgifter har administratörerna själva avvisat som påhittade ursäkter för att strypa deras räckvidd.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar dansk alternativmedia inför danska valet – statlig media ligger bakom

Det som beskrivs som censur av oliktänkande ser nu ut att ha nått en ny nivå på plattformen. Tidigare har det ofta handlat om mindre kända konton som släckts ned och bara i enstaka fall om större och välkända aktörers konton.

Facebook har nu tillsammans med fotoapplikationen Instagram som man också äger agerat mot flera inflytelserika profiler som sammanlagt nått ut till miljontals följare runt om i världen. På torsdagen rapporterade Breitbart att de två brittiska debattörerna Paul Joseph Watson och Milo Yiannopoulos blivit permanent borttagna.

Stödjer Donald Trump
Även den populäre amerikanske debattören Alex Jones har fått sina privata konton på Facebook och Instagram nedstängda. Det sker efter att Facebook tidigare censurerat det officiella kontot för hans nyhetsbolag Infowars och flera av dess medarbetare, däribland Owen Shroyer.

https://twitter.com/allidoisowen/status/1124035000230404096

En omständighet som uppmärksammats är att samtliga ovannämnda debattörer under lång tid har uttryckt starkt stöd för USA:s president Donald Trump och engagerade sig för att Trump skulle vinna presidentvalet år 2016.

Nämner du avstängda blir du blockerad
Facebook har också lanserat ett nytt verktyg som stoppar och stänger ned användare som på ett positivt sätt nämner, delar bilder, videor, ljudinslag eller hemsidor rörande avstängda profiler. Det är däremot tillåtet att nämna avstängda om det görs med ett tydligt fördömande.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar konservativ nyhetssida i Storbritannien

Tidigare i år blev den svenska medborgarjournalisten Katerina Janouch blockerad från att använda Facebook efter att hon uttryckt stöd för Tommy Robinson. Även den konservativa nyhetsaktören Politicalite från Storbritannien och dess chefredaktör drabbades nyligen av sådan censur.

Facebook svarar
Av medierapportering framgår att debattörerna av Facebook klassas som farliga personer. Samtidigt har dock våldsbejakande vänsterextrema organisationer som bland annat AFA tillåtits fortsätta använda plattformen. En talesman för Facebook kommenterade censuren i ett e-postmeddelande på torsdagen.

”Vi har alltid stängt av individer och organisationer som förespråkar eller sysselsätter sig med våld och hat. En omfattande utredning har resulterat i att vi idag har tagit bort dessa konton”.

Facebook kontrollerar flöden
Att Facebook med politiska motiv kontrollerar flöden på Facebook för att framhäva viss information och undertrycka annan har tidigare avfärdats som konspirationsteorier. På senare tid vittnar dock alltfler politiska aktörer på den konservativa kanten om sådana erfarenheter på plattformen.

Det kan inträffa i samband med direktsändningar som inte genererar några tittare eller inlägg och delningar som inte når en enda användare trots att aktören har ett stort antal följare.

LÄS ÄVEN: Facebook smygcensurerar oönskade åsikter

I början av mars uppmärksammade Samhällsnytt uppgifter från en visselblåsare hos Facebook som hävdar att plattformen genom sin mjukvara stryper oönskade åsikter från att få räckvidd. Det framgick även att det i princip uteslutande handlar om konservativa åsikter.

Watson: ”Det har ingenting med hat att göra”
I en video har Paul Joseph Watson kommenterat avstängningen där han slår fast att han aldrig har brutit mot plattformens regler. Han menar att åtgärden istället beror på att han vågar kritisera etablissemanget och invandring.

LÄS ÄVEN: Facebook bannlyser flera nationalistiska grupperingar – anses ’farliga

Enligt Watson har Facebook inte ens meddelat varför man har stängt av honom på livstid. Watson poängterar även att det är anmärkningsvärt att massmedia hade uppgifterna rörande avstängningen innan han själv visste om det.

Många rasar mot censuren
I sociala medier har många uttryckt stark kritik mot Facebooks agerande. Man jämför åtgärderna med romanen 1984 författad av den brittiske journalisten George Orwell som handlar om ett samhälle styrt av en kommunistisk diktatur.

Flera personer har även publicerat exempel på vad som tillåts vara publicerat medan konservativa åsikter tystas ned.

https://twitter.com/MarkDice/status/1124027941439049730