200721567_498574d98d_o-min (1)

Foto: Bill Kerr

Inrikes

Facebooks nya regler – ”ökat skydd för flyktingar och migranter”

Publicerad 4/24/2018
Annons

Facebook släppte idag nya regler för vilket innehåll som får läggas upp på deras plattform. En av förändringarna gäller det som kallas ”hatiskt innehåll” och ska nu även inkludera ”flyktingar”.

Efter den massiva kritiken mot Facebook på senare tid, inte minst efter Cambridge Analytica-skandalen, uppdaterar Facebook sina regler för innehåll. Förutom att möjligheten att överklaga beslut om att ta bort individuella inlägg införs, har företaget valt att lägga till ”skydd för flyktingar”. De menar att när många anlände till Europa kom allt fler ”hatiska inlägg mot flyktingar och migranter” och då anser företaget att dessa grupper behöver extra skydd.

Vad detta skydd mer exakt innebär eller i vilken omfattning censuren ska ske framgår dock inte.

Utöver sådan censur arbetar numera Facebook även mot så kallade ”fake news”. De tar dock inte bort sådant innehåll om det inte bryter mot andra regler men jobbar enligt utsago med att ta bort ”ekonomiska incitament” samt att ”minska spridningen” av information som företaget anser vara fel.

I dagsläget arbetar 15 000 personer med att censurera inlägg men Facebook bedömer att de behöver ytterligare 5000 för att klara den ökade belastningen. Det framgår inte hur Facebook säkerställer opartiskhet hos sina censorer eller faran med att låta landsmän granska sina egna medborgare eller landets tidningar.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons