Vi ser just nu en flodvåg av nedtagna inlägg och blockade konton efter att folk delat Samhällsnytts reportage från England om medborgarjournalisten och samhällsdebattören Tommy Robinson. Att Facebook censurerar är inget nytt, även om det är allvarligt eftersom de kommit att få en så dominerande position – men behandlingen av Robinson på världens största sociala media är anmärkningsvärd i sig.

Facebook uppvisar en närmast sjuklig fixering för Robinson som mest påminner om det psykologiska begreppet ”fix idé”, som beskrivs enligt följande:

Fix idé, övervärdig idé eller tankefixering är en ofta återkommande föreställning eller tanke som en person är tvångsmässigt uppslukad av. Det nämns inte uttryckligen i ICD-10, men är ett vanligt inslag i de tankestörningar som kan förekomma vid psykoser, impulskontrollstörningar, med mera.

Det är ungefär vad Facebooks beteende och agerande känns som. De har tagit bort många andras konton, men jag har inte hört om någon annan vars namn andra användare blockas för om de nämner eller länkar till, inklusive nyhetsartiklar från tidningar med ansvarig utgivare. För Facebook spelar det ingen roll.

LÄS MER: Facebook censurerar Samhällsnytts journalistik – blockerar läsare som delar videoreportage

Det är som att de vill radera ut att han ens existerar. Ingen får nämna honom, ingen får prata om honom. Tankeförbud. Det påminner verkligen om boken 1984 (läs den om ni inte gjort det).

Jag kan förstå om det händer i Nordkorea eller kanske Kina, men i västvärlden? Instigerat av ett amerikanskt företag? Dessutom med öronbedövande tystnad från etablissemanget.

Helt otroligt.

Facebooks uppenbara besatthet av Robinson kan rimligen inte vara ett professionellt beslut – utan snarare personligt.

Underlig tystnad från Facebook

En kontakt berättade för mig att ”the Head of Global Policy” vid Facebook är före detta vice premiärminister Sir Nick Clegg. Han var tidigare också partiledare för Liberaldemokraterna i Storbritannien, som under sin regeringstid öste in pengar i pro-muslimska och ”antiextremistiska” organisationer, exempelvis HOPE not Hate, Tell MAMA, Ramadan Foundation, Quilliam Foundation med flera.

Enligt min kontakt ska många av ledarna för dessa muslimska organisationer ha ställt upp som kandidater för just Liberaldemokraterna, bland annat Mohammed Shafiq, Maajid Nawaz och Fiyaz Mughal.

Kanske kan det förklara Facebooks sjukliga besatthet av Tommy Robinson. Samtidigt framstår det som mycket underligt att ett så stort bolag, med sådan makt och i realiteten med allt fler ögon på sig, låter detta passera.

Men det är också underligt att de dessutom är helt tysta rörande censuren av Robinson och alla som nämner honom eller länkar till saker om honom, trots att det är så extremt uppenbart och alla vet om det. Det enda uttalandet var när de tog bort hans sida.

Jag har i alla fall inte sett något uttalande där de förklarar det hela, utan användare har fått lära sig genom att ha blivit blockade efter att de länkat eller uttalat sig om Robinson.

Behovet att reglera social media

I vårt reportage om Robinson kom han in på ämnet om censuren i sociala medier. Han berättade att i dessa tider med internet och kommunikation till väljare genom sociala medier är vi på väg mot, eller troligen redan i början av, en demokratur i dess rätta bemärkelse.

För är det ett rättvist demokratiskt system där vissa politiker har tillgång till kommunikationskanalerna medan storföretagen helt maktfullkomligt och utan insyn kan begränsa vissa andras? De kan i princip helt hindra en person från att nå ut – och varför ska vi acceptera att privata företag har den makten?

LÄS MER: EXKLUSIVT: Ekeroth möter en av västvärldens mest förföljda medborgarjournalister – Tommy Robinson

Argumentet att ”man behöver inte använda Facebook om man inte vill” håller inte heller. För verkligheten är vad den är. Facebook, tillsammans med ett gäng andra, har kommit att få en helt dominerande roll och det har ju hänt flera gånger tidigare att stater brutit upp sådana mono-/oligopol på olika sätt.

Som Samhällsnytt skrivit om tidigare pågår det i USA rättsprocesser mot Facebook (och Google) för deras missbruk av sin maktposition. Det är en välkommen utveckling även om det är högst ovisst och säkert ligger en bra bit in i framtiden vad som blir resultatet av det.

En intressant video från PragerU förklarar lite av det som nu pågår i USA, bland annat genom deras stämning av YouTube som de menar inkräktar på deras yttrandefrihet. De går också igenom argumentet om att ”det är privatägt och man behöver inte använda tjänsten om man inte vill”. Ägna några minuter åt att titta på den:

Bisarr situation

I korthet är det en bisarr situation att ett storföretag som Facebook har en sådan sjuklig besatthet av just Tommy Robinson, låter det gå så långt att de gör det till en personlig vendetta – och skrämmande att de får hållas.

Tommy Robinson hade över en miljon följare på Facebook. Hans videos fick mångmiljonpublik varje gång. Han hade ett medel att på egen hand bekämpa lögnerna från gammelmedia mot honom. Men nu stoppades det.

Hade sådan censur riktats mot vänsterliberaler kan ni vara säkra på att lagar skulle instiftats på momangen för att åtgärda det. Men nu riktas udden mot konservativa och invandringskritiker – då blundar etablissemanget.

Faktum är att Facebook, med flera, behöver regleras av lagstiftare. Europas etablissemang är totalt vänsterdominerat så hoppet står till att USA, med Trump i spetsen, ska åstadkomma en förändring. Vår demokrati beror på det i långa loppet.

Jag skulle vilja uppmana alla att fortsätta dela reportaget om Tommy – även på andra forum än Facebook. Även om det bara handlar om att mejla länken eller skicka den i ett privat meddelande.

Skriv gärna också i kommentarsfältet nedan och lägg in skärmbilder från Facebook som visar att du fått ditt inlägg om vårt reportage censurerat där eller om ditt konto blivit blockat eller begränsat på grund av det. I vår artikel igår om censuren visade vi bara två exempel, men vi har blivit kontaktade av massor av läsare som blivit drabbade. Så kommentera gärna nedan och visa gärna eventuell censur du utsatts för.

För de som missat reportaget kan det ses nedan: