Mark

Foto: Anthony Quintano (CC BY 2.0)

Utrikes

Yttrandefriheten på Facebook kan begränsas ytterligare efter Trumps inlägg

Publicerad 6/13/2020
Annons

Sedan Twitter censurerat inlägg från den amerikanske presidenten Donald Trump har motståndare till det fria ordet utövat påtryckningar även mot Facebook för att begränsa presidentens möjligheter att nå ut med sitt budskap. Nu säger Mark Zuckerberg att hans företag ska granska sina regler gällande yttrandefriheten på den sociala mediaplattformen.

I ett försök att förhindra plundring och upplopp i spåren av demonstrationerna mot polisbrutalitet mot svarta i USA, skrev Trump ett varnande meddelande om att den som ägnar sig åt dylikt riskerar livet.

Meddelandet feltolkades av meningsmotståndare som att presidenten ”glorifierat” väpnat våld. Det ska i stället ha varit ämnat som en varning i skenet av USA:s liberala lagar gällande skydd av person och egendom med vapen. Twitter var dock av en annan åsikt och valde att censurera meddelandet, något som Samhällsnytt tidigare skrivit om.

”Denna tweet bryter mot Twitters regler om att glorifiera våld”, varnade Twitter alla som ville läsa vad presidenten hade att säga. Donald Trump själv nekar att han har uppmanat till våld. Snarare handlar det om att avskräcka från våld. Staten har ju trots att ett våldsmonopol att upprätthålla.

Värnar om yttrandefriheten

Meddelandet publicerades även på Facebook, som i motsats till Twitter valde att låta det ligga kvar ocensurerat. Mark Zuckerberg, Facebooks vd, säger att på grund av värnandet om yttrandefriheten föredrar han att låta inlägg som dessa ligga kvar, så att varje användare själv kan bilda sig en uppfattning.

Zuckerbergs försvar av yttrandefriheten har dock kritiserats, både utifrån och inifrån Facebook. Bland annat har programmeraren Timothy Aveni sagt upp sig från företaget.

– Jag är rädd för mitt land och ser inte att mitt företag gör någonting för att utmana detta allt farligare status quo, skrev Aveni enligt Business Insider.

I ett inlägg, ironiskt nog på Facebook, gjorde Aveni ett längre uttalande där han ytterligare kritiserar sin arbetsgivare och samtidigt söker nytt jobb. Jag kan inte förlåta Facebooks beteende, skriver han.

Efter ytterligare påtryckningar har Zuckerberg nu börjat överväga ändringar för hur inlägg på den sociala plattformen ska hanteras. Under lördagen presenterade han, i ett långt inlägg, en lista med sju områden där företaget kommer att föra diskussioner om ”förbättring”.

LÄS ÄVEN: Twitter lägger varning på Trumps tweets: ”Attack mot yttrandefriheten”

Står för fritt uttryck

– Vi kommer att gå igenom våra regler angående diskussion om hot om statlig våldsanvändning för att se över om vi bör göra några ändringar, skriver Zuckerberg och lägger till att det finns två specifika omständigheter i policyn som Facebook kommer att granska.

Det första som ska granskas är om inlägg som handlar om överdriven användning av polis- eller insatsstyrka förtjänar särskild hänsyn. Detta med tanke på USA:s historia med flertalet upplopp och återkommande rapporter om polisbrutalitet. Det andra fallet gäller länder med pågående våldsamma konflikter eller stor civil oro.

Zuckerberg understryker i sitt uttalande att det inte är säkert att några ändringar kommer att göras, däremot ska de granskas.

I oktober 2019 bjöds Zuckerberg på middag i Vita Huset av Donald Trump. Under samma resa höll Zuckerberg ett tal med titeln “Standing for Voice and Free Expression” (Står för röst och fritt uttryck, fritt översatt), enligt Washington Post.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons