Då kvinnan skulle byta färgpatronen i en skrivare och stod böjd över den gick en manlig kollega förbi och gav henne ett hårt slag på rumpan medan han skrattade. På ambassaden tyckte man att en ursäkt till varandra räckte. Nu stäms ambassaden av Unionen – och det är långt ifrån första gången.

Kvinnan arbetar som värdinna på Qatars ambassad sedan 2017 och det var i juni i år incidenten med skrivaren inträffade. Enligt kvinnan var slaget så pass hårt att det började sticka i huden.

Dagen därpå tog hon upp det inträffade med ambassadören och en diplomat men ingenting hände. En tid senare hade hon ett samtal med diplomaten som tyckte att parterna skulle be varandra om ursäkt.

LÄS ÄVEN: Det landets ambassad är den värsta p-syndaren

Annika Jonasson, förbundsjurist på Unionen som företräder kvinnan, säger till Kollega att detta blev ytterligare en kränkning för henne.

Efter att Unionen konstaterat att ambassaden inte vidtagit någon åtgärd för att överhuvudtaget utreda händelsen stämmer man dem nu för brott mot diskrimineringslagen och kräver 75 000 kronor i skadestånd.

Jonasson hänvisar till att det enligt diskrimineringslagen är en arbetsgivares skyldighet att utreda saken om de får kännedom om att det kan ha skett sexuella trakasserier.

Extra besvärlig ambassad

Just Qatars ambassad utgör ett extra besvärligt fall. 2022 rapporterade Kollega att Unionen under bara några månader stämt ambassaden tre gånger.

Fallen handlade om utebliven lön, semesterersättning, sjuklön och brott mot semesterlagen och kvittningslagen.

– Det som ofta gör att det är svårt att komma överens i de ärendena, är att det inte alltid är självklart vilka lagar som gäller: Är det svensk lag eller ambassadlandets lag? Även om vi hävdar att det är svensk rätt som gäller, är det ofta de inte håller med om det, sa Unionens chefsjurist Malin Wulkan.

Samnytt har sökt ambassaden för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Qatars muslimska kupp – förbjuder öl under fotbolls-VM