Kritiken mot att låta den muslimskt feodalt styrda oljestaten Qatar vara värd för fotbolls-VM har varit hård. Nu kommer ytterligare ett dråpslag när den särkklädda kungafamiljen precis inför start går emot tidigare överenskommelser med Fifa och avtal med öltillverkaren Budweiser och förbjuder all alkohol under VM i enlighet med muslimsk sharialag.

Redan tidigare kom klagomål mot den bristande tillgängligheten till öl på VM-området. Den som har velat svalka strupen har fått köa i timmar för att sedan betala motsvarande 150 kronor för ett glas. Men nu torrläggs alltså VM-området helt efter påbud från den enväldiga kungafamiljen. Drivande uppges kungens bror, Sheik Jassim bin Hamad bin Khalifa al-Thani, ha varit.

Vissa möjligheter att läska sig med en skummande brygd kommer dock att finnas – utanför området, begränsat till speciella ölrutor och vissa timmar på dygnet och maximalt fyra öl per person. De långa kötiderna väntas bli än längre och det höga priset kvarstår. Några hotell och restauranger kommer också att tillåtas fortsätta servera alkohol om de har en särskild licens.

Det plötsliga beskedet från den muslimska regimen har skakat om det internationella fotbollsförbundet Fifa. Det uppges också vara förbundet som står som ansvarigt gentemot öltillverkaren Budweiser vars sponsoravtal – ett av VM:s största – att sälja och göra reklam för sin dryck nu blir mer eller mindre värdelöst för företaget.

Torrläggningsbeslutet har ännu inte tillkännagivits officiellt. Ett uttalande från kungahuset väntas inom kort. Journalister har informerats i förväg.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Qatar anklagas för att betala falska fans

Första gången en muslimsk feodalstat anordnar VM

Det är första gången som fotbolls-VM hålls i en totalitär muslimsk stat och det nu aviserade ölförbudet är bara det senaste i raden av kontroverser relaterade till landets medeltida religionsideologi. Bland annat har kritik riktats mot att Qatar använder sig av VM för att sprida islamistisk propaganda.

Qatar anklagas också för att stödja muslimsk terrorism ekonomiskt. Det uppmärksammades redan förra året när det stod klart att den muslimska feodalstaten kunde komma att stå värd för fotbolls-VM 2022. Enligt uppgift handlar det om miljontals dollar som Qatar ska ha slussat till al Qaida-kopplade al-Nusrafronten i Syrien.

Landet har även kritiserats för bristande mänskliga rättigheter. Bland annat har homosexuella spelare och supportrar uttryckt oro över sin säkerhet, då homosexualitet är strängt förbjudet och straffbart i landet. Regimen har dock lovat att man inte ska gripa och lagföra några homosexuella under VM.

Uppmaningar har riktats till länder och lag att bojkotta årets fotbolls-VM. Fifa har i sin tur fått kritik för att göra eftergifter gentemot Qatars regim för att hålla kungen och hans familj på gott humör.

LÄS ÄVEN: Qatarisk vm-ambassadör: ”Homosexualitet är en skada i sinnet”