Falska vaccinpass säljs för stora belopp och marknaden växer snabbt. I Italien uppges polisen arbeta dygnet runt med att stoppa handeln, något som har visat sig vara svårt. Säljarna samarbetar med läkare och hackare och tar betalt i kryptovaluta.

– De som vill köpa covidpassen är personer som inte har minsta avsikt att vaccinera sig men ändå vill ha tillgång till gym och restauranger och andra offentliga platser, liksom arbetsplatser, utan att covidtesta sig, säger Lucia Muscari, chef för Polizia Postale i Genua.

Den italienska polisen har, enligt SVT, en ”specialpolis” som dygnet runt avlyssnar och analyserar mobiltrafik och internet, i syfte att sätta fast både köpare och säljare. Betalningarna sker med kryptovaluta, vilket försvårar spårning. Vaccinpassen säljs för motsvarande cirka 1 500 kronor styck. Mängdrabatt erbjuds för den som behöver flera.

LÄS ÄVEN: Europeiska meningsskiljaktigheter om definitionen av fullvaccinerad

17-åring drog in 200 000 kronor på en månad

I fredags uppges det senaste tillslaget ha skett i Milano. Ett ospecificerat antal personer greps och mängder av falska covidpass, som såldes via appen Telegram, togs i beslag. I flera fall uppges läkare, som skriver ut falska vaccinationscertifikat, vara inblandade.

– Den här marknaden har formligen exploderat, säger Muscari.

Tidigare greps en 17-årig försäljare som uppges ha dragit in över 200 000 kronor på bara drygt en månads aktivitet. Försäljningen beräknas öka ju hårdare restriktionerna blir.

Italien står inför nya skärpta regler för att få ett pass som återger innehavaren rörelsefrihet i samhället. Det kommer inte längre vara möjligt att testa sig för att få ett giltigt pass, istället krävs vaccinering. Efterfrågan på falska pass förväntas därmed öka ytterligare.

LÄS ÄVEN: Snart kan vaccinpass krävas på nattklubbar

Köparnas id-handlingar riskerar säljas vidare

Muscari säger att både utbud och efterfrågan är stor, inte bara i Italien utan i hela Europa. Den nämnde 17-åringen hade i sin verksamhet samarbetat med ryska hackare.

Fabio Ferrari, som tillhör den aktuella polisenheten varnar för att köpa falska vaccinpass.

– Det folk inte inser är att de lämnar ut sina id- och patient-handlingar till djupt oseriösa personer och att de här uppgifterna sen säljs vidare, säger han.

Italien har cirka 60 miljoner invånare och vaccinationsgraden är hög, 77 procent uppges av SVT vara ”färdigvaccinerade” med två doser. Samtidigt nämns att många väntar på andra och tredje sprutan. Cirka sju miljoner italienare är inte vaccinerade alls.