Efter att Raul Castro i fredags meddelade att han avgår som förstesekreterare för kommunistpartiet sätter det en punkt för en era som började med kubanska revolutionen och brodern Fidel Castros maktövertagande 1959.

Raul Castro kungjorde sitt beslut i samband med ett tal under öppnandet av kommunistpartiets åttonde kongress, det enda tillåtna partiet på ön. 89-åringen hänvisade sitt beslut till att han känner att han ”uppfyllt sitt uppdrag och har förtroende för fäderneslandets framtid”. Han betonade samtidigt att ”inget, inget, inget tvingar mig att ta detta beslut”.

– Så länge jag lever kommer jag att vara redo med foten i stigbygeln för att försvara hemlandet, revolutionen och socialismen med mer kraft än någonsin, sa han.

Castro sa inget om vem han kommer att stödja som efterträdare. Han har dock tidigare indikerat att han favoriserar 60-årige Miguel Díaz-Canel som efterträdde honom som president 2018.

Slutet på en era

Beslutet innebär att Kuba för första gången sedan 1959 inte längre styrs av familjen Castro och kan innebära att ekonomin öppnas upp mer men utan några planer på att enpartisystemet rörs.