42-årige Björn Paxling och 39-årige Ella Tillema döms till två månaders fängelse vardera för sin klimataktion mot Växjö flygplats i oktober förra året. Det har Växjö tingsrätt beslutat.

Det är strax efter lunch den 31 oktober förra året som de båda klimatextremisterna tar sig till flygplatsen utanför Växjö i en bensindriven Volvo. Bilen fotograferas av vittnen när den står parkerad i en skogsdunge i närheten av flygplatsen.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister tog bensinbilen till sabotage-aktion

Paxling och Tillema, som båda är medlemmar i den extremistiska grupperingen Extinction rebellion, klättrar över staketet runt flygplatsen, tar sig ut på start- och landningsbanan, och limmar fast sina händer på den.

Foto: Polisen/Extinction rebellion
Foto: Polisen

Döms till fängelse

Nu har domen kommit mot de båda klimatextremisterna. Björn Paxling och Ella Tillema döms till två månaders fängelse vardera för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Tingsrätten bedömer att det finns ”risk för återfall i brott och en villkorlig dom är därmed utesluten”.

Däremot frias de från åtalspunkten försök till luftfartssabotage. Anledningen är att en annan Extinction rebellion-aktivist ringde upp flygplatsens flygledare och informerade om intrånget. Det gjorde att flygplatsen omedelbart stängdes för flygtrafik.

”I brottsplanen låg att den aktionsgrupp i vilken Björn Paxling och Ella Tillema ingick skulle anmäla intrånget till de ansvariga för flygplatsen direkt när det skedde med vetskap om att följden skulle bli att flygplatsen omedelbart skulle stängas för trafik. Det kan därmed inte sägas ha förelegat någon fara för brottets fullbordan”, skriver domstolen i sin dom.

De båda extremisterna slipper även att betala kostnaden på knappt 64 000 kronor för sina försvarsadvokater. ”Med hänsyn till de tilltalades ekonomiska förhållanden ska försvararkostnaderna stanna på staten”, beslutar Växjö tingsrätt.

LÄS ÄVEN: Här är aktivisterna som limmade fast sig på flygplatsen – ”klimatkrisen är akut”