På onsdagen föll dom i Norrköpings tingsrätt mot ytterligare de tre män med muslimsk invandrarbakgrund för delaktighet i de våldsamma korankravaller med stening av poliser och uppeldning av polisfordon som iscensattes i påskhelgen i protest mot svensk demokrati och yttrandefrihet. Domstolen jämför händelserna med inbördeskrig.

Det var i det invandrartäta och problemtyngda området Navestad som de enligt tingsrätten krigsliknande scenerna utspelade sig i april. Flera domar har meddelats tidigare. I likhet med dem är samtliga tre nu dömda – en 21-åring, en 22-åring och en 28-åring – muslimska migranter – från Syrien, Somalia, respektive Irak.

De muslimskt fundamentalistiska våldsamheterna ägde rum under flera dagar och var protester mot svenska demokrati och grundlag. Den utlösande faktorn var att advokaten, yttrandefrihetsaktivisten och partiledaren för Stram Kurs, Rasmus Paludan, aviserat att han skulle hålla torgmöten där medhavda exemplar av koranen skulle brännas.

Jämställer våldet med krigshandlingar

Tingsrätten skriver i domen att det är ”klarlagt att händelseförloppet i Navestad utvecklade sig till rena kravaller där en mycket stor folkmassa kastade sten, bangers och andra lösa föremål mot polisen. Det var en massiv förstörelse av gator, fastigheter, polisfordon och privata bilar, som i flera fall brändes upp. Av bildmaterialet går det inte att dra andra slutsatser än att Navestad under ett antal timmar närmast var en krigszon”.

I åtalet beskrivs den äldste av de nu dömda, 28-åringen, som en av ledarna för de muslimska upploppen. Hans våldsamhet mot poliserna på plats var så stor att de tvingades dra tjänstevapen och skjuta honom i benet. Han får trots det stanna i Sverige.

De dömda

Hussein Alhelou, född 2001-08-09 döms för två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet, två fall av penningtvättsbrott, grov misshandel och försök till grov misshandel, till fängelse i 6 år (4 år efter avdragen straffrabatt enligt praxis).

Han ska betala 87 000 kronor i skadestånd till sex målsägande, flertalet poliser som han döms för brott mot. Han ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet verkställs.

Han kan inte uvisas då han jämte sitt syriska meborgarskap även tilldelats ett svenskt.

Han är tidigare dömd för bland annat peningtvättsbrott. Han har också domar på sig för privatlån som han och två kumpaner – också de med utomvästlig invandrarbakgrund – tagit av en person och sedan inte betalat tillbaka. Det rör sig om belopp på sammanlagt närmare 800 000 kronor.

Mahomed Mustaf Hussen, född 1993-12-05 döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman till 5 år och 6 månaders fängelse (3 år och 8 månader efter straffrabatt enligt praxis).

Han ska betala skadestånd på 111 000 kronor till sex målsägande, flertalet poliser som han döms för brott mot. Han ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet verkställs.

Han utvisas inte trots att han bara har somaliskt medborgarskap. Tingsrätten motiverar det med att den muslimske fundamentalisten är tidigare ostraffad i Sverige och har fru och barn här.

Helt ostraffad är han emellertid inte. Han har bland annat dömts till böter för att ha attackerat biljettkontrollanter på en spårvagn i Norrköping efter att ha vägrat uppvisa giltigt färdbevis.

Mohammed Sadeq Ali Yaqoob Yaqoob, född 1999-12-16, döms för två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet, Försök till grov misshandel och grov misshandel till fängelse i 6 år (4 år efter avdragen straffrabatt enligt praxis).

Han ska betala 106 000 kronor i skadestånd till fem målsägande, flertalet poliser som han döms för brott mot. Han ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet verkställs.

Han utvisas inte trots att han enligt handlingarna endast har medborgarskap i Irak. Så vitt framgår av handlingarna har åklagaren inte ens yrkat på utvisning i det fallet.

Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Irakier och syrier försökte mörda brandmän med stenar – åtalas