kriminalvarden-83773
Inrikes

Fångvårdens schabbel med förrymd mördare har hittills kostat skattebetalarna kvarts miljon

Publicerad 9/17/2018
Annons

För två månader sedan promenerade den för ett brutalt knivmord dömde Imad Alzuriey iväg från sin ledsagare under en permission i Kalmar stadspark. Sökinsatserna för att återbörda honom till fängelset har hittills kostat en kvarts miljon i skattepengar men ännu inte krönts med framgång. Samtidigt kan Imad, trots att han är på rymmen, genom kontakt med sin advokat överklaga domen.

Det var 2011 som Imad knivhögg en man i ryggen så att denne avled. Han dömdes till 13 års fängelse för brottet. Trots det grova våldsbrottet tilläts Imad permissioner med endast en ensam ledsagare som enligt uppgift inte haft befogenhet att fysiskt ingripa i händelse av ett rymningsförsök, endast larma polis.

Ledsagaren ska vid rymningstillfället dessutom ha låtit Imad gå iväg utom synhåll, under förevändning att han skulle röka en cigarrett. Enligt vittnesmål från ledsagaren var det ingen dramatik alls kring rymningen – Imad bara promenerade iväg och kom aldrig tillbaka.

Ledsagaren och de två andra anställda i fångvården som körde transporten utreds för tjänstefel. Den utredningen är ännu inte klar och uppgifter saknas som kan indikera vad den kommer fram till.

LÄS MER: Dömd mördare rymde under permission – promenerade iväg från övervakare

Rymningen har uppmärksammats stort och många kritiska röster har höjts om hur detta kunnat hända. Nu kommer ytterligare kritik. De visar sig att Imad, fortfarande på rymmen, har kontakt med sin advokat Roba Azzam och via denne har rätt att överklaga sin fängelsedom till Högsta domstolen, vilket han nu är i färd med. Imad vill att knivhuggen i ryggen ska betraktas som nödvärn.

Kritikerna menar att en förrymd fånge borde vara tvungen att inställa sig innan han kan överklaga sitt straff. Man anser också att det är orimligt att den konfidentialitet som gäller mellan en klient och dennes advokat ska omfatta att skydda en rymling. Polisen vill dock inte till media officiellt kommentera vad man tycker om detta.

Utöver den kvarts miljon som sökinsatserna efter Imad kostat skattebetalarna tillkommer kostnader för den nya brottsutredning som inletts kring rymningen. Fallet fortsätter att ticka skattepengar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons