Efter att Robert Hoogland under en rättegång kallat sitt biologiskt kvinnliga barn för ”dotter”, och använt pronomen ”hon” och ”henne”, sitter han nu i fängelse.

Robert Hoogland är far till en biologisk kvinnlig 14-åring som betecknar sig själv som transperson, ”gender non-conforming” – att man bryter mot könsnormer, och föredrar manliga pronomen.

Hoogland motsätter sig att dottern genomgår medicinska så kallade könskorrigerande procedurer, något han upprepat vid flera tillfällen i förhoppningen om att kunna rädda sitt barn från irreversibla skador. Mot sig har han den kanadensiska sjukvården, rättssystemet och dotterns mor.

I tisdags överlämnade Hoogland sig själv till domstolen efter att en domare i början av månaden beordrat att han skulle gripas. Han arresterades och fängslades direkt.

Hoogland har nu beordrats att bland annat inte tala om sin dotter till utomstående, som media, inte försöka förmå henne att avstå de medicinska ingreppen och använda de pronomen hon föredrar.

Psykisk ohälsa

Enligt Hoogland har dottern en lång historia av komplexa problem som bland annat resulterat i ett självmordsförsök. Efter att i skolan ha blivit exponerad för läromedel om könsidentitet började man i sjunde klass att kalla henne för ett annat namn utan att meddela föräldrarna.

I stället för att sättas på en experimentell behandling ingen visste vad de långtgående effekterna kunde bestå av, försökte han få hjälp för sin dotters mentala hälsa. Han hänvisar till att omkring 85 procent av tonåringar som tror sig ha fel kön ändrar sig då puberteten är över.

Att inte kalla dottern för en pojke liknas av domstolen vid familjevåld och han döms för domstolstrots.