marbäcksmordet-938773
Inrikes

Far och söner åtalas för ”avrättningsmord” i Marbäck

Publicerad 7/9/2018
Annons

I början av januari hittades en död man i 30-årsåldern i ett skogsparti i Marbäck utanför Halmstad. Mannen hade bragts om livet skjuten i huvudet i vad åklagaren kallar ”en ren avrättning” relaterad till en narkotikauppgörelse. Fyra män har sedan i början av mars suttit häktade misstänkta för dådet och åtalas nu vid Halmstads tingsrätt (B 559-18). Samtliga har utomvästlig invandrarbakgrund.

Tre av de åtalade tillhör samma kurdiska familj, en 50-årig pappa och hans två 17-åriga tvillingbröder bosatta i Ronneby. Samtliga har tilldelats svenskt medborgarskap. Pappan har trots detta begärt tolk på sorani.

De tre är såvitt Samhällsnytt har kunnat kontrollera tidigare ostraffade. Enligt åklagaren i målet ska dock de två bröderna tidigare ha varit inblandade i narkotikabrottslighet.

Den fjärde åtalade är en 25-åring bosatt i den hårt kriminellt tyngda och invandrardominerade stadsdelen Angered Göteborg. Även han har utomvästlig invandrarbakgrund och har sedan tidigare ett digert brottsregister.

25-åringen är dömd för bl.a. rån, rånförsök, misshandel, övergrepp i rättssak, skadegörelse, narkotikasmuggling, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri. Påföljderna har i de flesta fall stannat vid böter och skyddstillsyn men vid två tillfällen har 25-åringen dömts till kortare fängelsestraff på 8 respektive 10 månader.

Även brottsoffret har utomvästlig invandrarbakgrund.

LÄS MER: Man hittad död i skogen utanför Halmstad

Enligt åtalet har tre av de åtalade – 25-åringen och de 17-åriga tvillingbröderna – fört brottsoffret i bil från Malmö till ett skogsområde i Marbäck utanför Halmstad där de skjutit honom i huvudet, ryggen och ena armen och sedan lämnat kroppen. Vem av de tre som höll i vapnet har inte kunnat fastställas

Den 50-åriga pappan uppges ha deltagit i planeringen av mordet, överinsett det på distans genom telefonkontakt med de övriga tre och även erbjudit den ditresta 25-åringen kost och logi i familjens lägenhet.

Efter mordet ska de tre direkt delaktiga i mordet har satt det använda fordonet i brand i syfte att undanröja bevis. Mordet uppges vara noga förberett. De fyra åtalade har i förväg köpt skyddskläder, vapen och ammunition för ändamålet.

Enligt åklagaren är mordet sannolikt relaterat till en konflikt kring en narkotikaaffär. Samtliga fyra nekar till brott, men enligt åklagaren är bevisläget gott.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons