Igår röstade elektorerna i USA och Demokraternas kandidat Joe Biden utsågs till president. Även om Donald Trump fortsätter sin kamp och Biden inte utses formellt förrän i början av januari då Kongressen godkänner honom, ser allt ut att gå Bidens väg. Detta är goda nyheter för Kina, menar före detta UKIP-ledaren Nigel Farage.

Kinas relationer till Joe Biden och dennes son var något Samhällsnytt rapporterade om nyligen i samband med att en video från en föreläsning med en kinesisk ekonomiprofessor rönte stor uppmärksamhet. Videon togs snabbt ned från sociala medier i Kina men snappades upp av Tucker Carlson på Fox News.

Kontentan var att Kina tillsammans med allierade i USA sett till så att Biden vann valet då han är mycket mer gynnsam för Kina. Denna slutsats är något som Nigel Farage håller med om. Den före detta UKIP-ledaren menar att Kina ”slickar sig om munnen” vid tanken på Biden som president.

I en artikel i tidningen Newsweek skriver Farage att Kinas ekonomi går som tåget medan dess ledare mobbar svagare västerländska nationer. Enligt uppgifter ska Kina mycket riktigt också vara det land vars ekonomi blir det första som återhämtar sig helt efter pandemin.

En katastrof

Vidare menar Farage att Kina med sitt hanterande av coronaviruset har förstört världen 2020 för vilket de borde bli skyldiga att betala väldigt höga skadestånd. Men med Trump borta och Biden installerad i Vita huset spår han att det inte lär bli några följder för Kina och landet kommer att fortsätta sin väg mot världsherravälde – en katastrof, enligt Farage.

Bidens val för nationell säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, har öppet förespråkat att USA stöder Kinas ”uppgång”.