I veckan blev den brittiske premiärministern Boris Johnson den senaste världsledaren att ta upp möjligheten med obligatoriska tvångsvaccineringar av befolkningen. Brexit-ledaren Nigel Farage riktar nu hård kritik mot premiärministern.

I onsdags meddelade Boris Johnson att munskyddskravet utökas till att omfatta fler allmänna utrymmen inomhus som teatrar, biografer, affärer och kollektivtrafik. Regeringen rekommenderar även hemarbete för de dom kan. Ytterligare åtgärder består av vaccinpass för tillgång till vissa ställen som nattklubbar. Bevis på dubbel vaccinering eller ett negativt test godtas.

LÄS ÄVEN: EU överväger tvångsvaccinering av unionens medborgare

På en fråga om obligatorisk vaccinering tog Johnson upp en potentiell ”nationell konversation” om ett tvång, vilket fick Nigel Farage att ilskna till. I sitt tv-program på GB News kommenterade han premiärministerns utspel.

– Jag är helt förbluffad över det. Jag är inte överraskad att tyskarna, österrikarna, EU tar den vägen. Men jag trodde aldrig någonsin i mitt liv att jag skulle höra en sån sak från en brittisk premiärminister, sa Farage.

Skyller på ovaccinerade

Johnson sade även att då pandemin var ny ville han inte ha ett samhälle och en kultur där folk tvingas att vaccinera sig, men att han nu anser att situationen kommer nå en punkt där ”vi blir tvungna att ha en konversation om sätten vi hanterar denna pandemi”.

Vidare sa premiärministern att han inte trodde att de kan hålla på hur länge som helst med begränsningar av folks liv ”bara för att en betydande del av befolkningen fortfarande sorgligt nog inte har vaccinerat sig”.

LÄS ÄVEN: Österrike gör vaccinering obligatoriskt

– Och jag tror att vi behöver en nationell konversation om vägen framåt. Och de andra sakerna vi kan göra för att skydda dem som är svåra att nå, som inte har vaccinerat sig för ett eller annat skäl.

Utöver Farage fick Johnsons utspel genast stark kritik även från andra politiker som ser ett tvång som otänkbart.