Tallink Silja Line har beslutat att göra om ytterligare två färjor till boende för flyktingar. Färjorna Silja Europa och Galaxy kommer att flyttas till Nederländerna från och med augusti och september. Beslutet innebär samtidigt att hundratals varslas.

Silja Line Europa trafikerar rutten Tallinn-Helsingfors och är en av Nordens största kryssningsfärja med 1 400 hytter. Från och med den 20 augusti kommer färjan att omvandlas till ett tillfälligt boende för ukrainska flyktingar och flyttas till Nederländerna. Kontraktet är på sju månader med förlängningsmöjligheter på tre månader.

LÄS ÄVEN: VIDEO: HÄR tar icke-europeiska män de ukrainska flyktingarnas platser

Silja Line Galaxy, som trafikerar rutten mellan Turku och Stockholm med 795 hytter, kommer att flyttas till Nederländerna en månad senare och ha samma avtalsvillkor och förlängningsmöjligheter.

Totalt har Tallink Silja nu hyrt ut fyra av rederiets färjor till tillfälliga boenden för ukrainska flyktingar. Sedan tidigare har Silja Line Isabelle och Victoria I flyttats till Skottland respektive Tallinns hamn. 

Vilken hyra rederiet tar för uthyrningen av färjorna vill man inte kommentera.

265 varslas

Bolagets presstalesperson Erika Janson säger till Dagens industri att skälet till att man gör så här är på grund av den minskade efterfrågan efter pandemin i kombination med dyr bunkerolja. Genom att hyra ut färjorna säkrar man en stabil inkomst för lågsäsongen.

LÄS ÄVEN: Ukrainare vill inte till Sverige: ”Maffialand”

Beslutet resulterar dock också i att Silja Line Galaxy lämnar Sverige vilket har resulterat i att 265 medarbetare fått gå.