Källa: Youtube

Farligare arbetsdagar för ordningsvakter – ”En del som riktar en pistol försöker man lugna ner”

Delningar

En yrkesgrupp som dagligen utsätts för hotfulla situationer är ordningsvakter. Nu vittnar flera av dem om att de utsätts allvarligare hot än tidigare. Det handlar inte enbart om ordningsvakter i krogmiljö utan också i lokal- och regionaltrafiken. ”Jag har fått påhälsning hemma och det var ju inte så där jätteroligt”, säger en ordningsvakt i Östergötland.

Otryggheten är fortsatt hög i landet, det visar Brottsförebyggande rådets (BRÅ) årliga trygghetsundersökning. En yrkesgrupp där allt fler vittnar om att de utsätts för farliga situationer är personal som arbetar med att göra offentliga platser trygga.

Det är inte enbart i krogmiljöer med alkohol i omlopp som ordningsvakter hamnar i hotfulla situationer. Till SVT berättar ett antal ordningsvakter hur de på olika platser upplever att situationen blivit mer allvarlig än tidigare.

Skyddsvästen inte tillräcklig
En ordningsvakt som arbetar vid järnvägsstationen i Linköping berättar att han nuförtiden aldrig längre genomför ett arbetspass utan att också bära skyddsväst. Något han menar att han inte alls behövde göra för ett antal år sedan. Trots skyddsväst är det ändå inte ett tillräckligt skydd för hotbilden. Ordningsvakten berättar vidare hur han även har fått påhälsning i sitt hem.

– Jag kan förstå. Hoten från folk som blir sura och griniga på mig kan jag på sätt och vis förstå men jag blir frustrerad när familjen ska bli hotade på grund av min tjänstgöring, säger vakten.

LÄS MER: Ökad otrygghet i kollektivtrafiken: Förare hotas och misshandlas av gratisåkare

”En del riktar en pistol”
Gemensamt för ordningsvakter runt om i Sverige är att de vittnar om att fler i den offentliga miljön bär farligare vapen. Tidigare var det främst nävar som flög fram mot vakterna, numera är det knivar och skjutvapen som vakter ska hantera. Kriminella individer accepterar oftast inte avvisningar. Vakterna tilltalas med könsord och hotas att de ska dö. Sedan kommer personerna oftast tillbaka med skjutvapen eller fler vänner.

– En del som riktar en pistol mot en eller ens kollega försöker man lugna ner men en del förstår man att man inte kan nå och då är det bara att stå helt still för att inte trigga dem att skjuta, säger en kvinnlig ordningsvakt i Mellansverige.

Ökad hotbild mot poliser
Även poliser som arbetar i samma offentliga miljö vittnar om en ökad hotbild i tjänsten. I september presenterade Polismyndigheten resultatet av en egen undersökning om hot och våld mot poliser. Undersökningen visar att var fjärde polisanställd det senaste året utsatts för påverkansförsök. Bland poliser som arbetar i yttre tjänst har mer än varannan drabbats.

LÄS MER: Ökad hotbild mot poliser: Brandattack mot polisbostad i natt

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

89 KOMMENTARER

 1. när jag är i polen o ser ordningsvakter.. så känner jag mig 100% tryggt .. snabba resultat..
  men i sverige så är det inte så…

 2. Har Löfven någon plan för hur polis och väktare ska hantera ytterligare våg av Mena som kommer att komma via FN avtalet ?

 3. En väktare har pepparspray man inte får använda., medans polisen har pistol man inte får använda annat än på utvecklingsstörda.
  Kanske dags att titta på beväpningen och mandat att använda våld hos polis och väktare i mellanöstern eller Afrika, som ju de flesta ”svenska” våldsmännen härstammar från.
  Principen hos lagens väktare där är skjut först och fråga sedan, oskadliggör helt enkelt och ingen saft och bullar. Tafsa på en tjej i Mena land= död

  • ..o det är därför dessa folk måste skickas hem till sina egna länder igen där saker är anpassade för deras beteenden.

 4. Bussförarna inom SL i områden som Rinkeby och Tensta är ombedda att inte reagera på om folk inte vill betala för resan. Så långt har det gått.

  • Så länge det inte är en svensk , då ska det betalas direkt .

   Det handlar nog om olika risknivåer.

   • Japp, det finns inte ens biljettkontroller i Rinkeby Tensta. Antagligen för att invandrarna skulle bli kränkta och reagera negativt. Medan i andra delar av stockholm åker vanliga svenssons fast direkt om de inte betalat. Handlar om att göra skillnad på folk och folk.

 5. Men nog finns det många skitstövlar inom ordningsmakten som har sig lite själva att skylla, dom är nog lite miljöskadade vilket är förståeligt.
  Men dom har ju valt yrket så ,och vad hade dom väntat sig i dagens Sverige.
  Och till deras förvar tycker jag ändå att dom skulle få bära elpistoler under kvällstid-nattetid.

   • Ja det är klart våra politiker behöver ordentligt skydd, med tanke på vad dom har ställt till med.
    Hypotetiskt ,hade SD suttit i RH. så hade naturligtvis inga vakter varit placerad där ,det är ju skillnad på folk o folk – enligt Löfve’n.

 6. Är dom lika intelligenta som medelsvensson så är det 82% av dessa vakter och poliser som röstar på 7 klövern, röstar för kulturberikning och lika värde mm. ja, då skall dom väl vara glada att målen börjar bli uppnådda, och inte gnälla.
  Men det är få utav de 82% som ser en koppling till den hyllade invandringen och det är en gåta.

 7. Sverige måste göras om i grunden efter Reinfeldts härjningar. Militär måste bevaka bostadsområden, parkeringsplatser, sjukhus, köpcenter, färjeterminaler, skolor, dagis osv osv. Folk måste börja att inse att Sverige är ett nytt land, långt ifrån vad det var på tiden före Reinfeldt.

  • Och nu vill SD släppa fram en av arkitekterna bakom Reinfeldts politik, bland annat migrationsöverenskommelsen 2011.

   Jag har alltid frågat mig varför ett ”invandringskritiskt” parti alltid sluter upp bakom partiet som alltid infört generösare asylpolitik i regeringsställning.

   • Obegripligt är min fråga? Hur har SD tänkt sig att göra Sverige till ett bra land ingen om inte invandringen stoppas och en massiv återvandring sker? Är de trollkarlar eller något liknande?

   • Ett verk av Olof Palme…
    Ett grundlagstillägg som gick igenom riksdagen under en eftermiddag; 1975:26
    (Ett samband med det som hände 10 år senare?)

   • Ja Palme hade varit över i staterna och lärt sig ett och annat av vissa biljonärsfamiljer om hur han kan dra sitt strå till stacken för att främja storkapitalet och globalismen Numera är det Soros som får leka springpojke åt biljonärerna och globalismens framfart. Annie Lööf har ju tagit en snabbkurs hos trilaterala kommisionen och blivit så frälst att hon vill bli personlig vän med gamla G. Soros, en man hon avgudar.

 8. Tänk så busiga Lasse och Göran m.fl. har blivit?! Dessa små lintottar gör ju att t o m väktarna blir rädda.

  Det finns bara en lösning, och det handlar om att återsända c:a 1-1,5 miljoner av de som aldrig har haft något legitimt skäl att få komma hit och bli omhändertagna.

  • Alla ickevita ickekristna som vistas norr om Schweiz skulle behöva psykologcertifieras först – så hade vi sluppit detta.

 9. Ja men dessa parasiter skulle ju vara lönsamma på sikt, det var därför de importerades i massor. Har storkapitalisternas globala plan slagit fel eller är det fritidsgårdarnas fel???

 10. Jag har själv råkat ut för en vidrig krog-ordningsvakt, jag stod i krogkön, 5-6 personer var framför mig i kön, då kom krogvakten fram till mig å putta bort mig, jag fick inte ens gå på trottoaren utanför, varför vet jag inte ens idag, det hände för över 15 år sedan, men jag glömmer det aldrig, annat va det när Husaren fanns i Skövde, när Husaren var en riktig pub, där var man välkommen, stod man längst bak i kön så kunde vakten kika ut ibland å säga ”knuttarna först”, då fick vi komma in först, det var tider det, detta hände i Skövde. Hade jag opponerat mig vara lite till mot den vidriga krogvakten så hade jag blivit nerslagen direkt, han var så jävla hatisk så det är inte klokt, han jobbade på Volvo lastvagnar i sitt vanliga jobb. 🙂

  • Ordningsvakter är oftast misslyckade personer som ej klarade av att bli varken polis eller militär, så var det i alla fall när jag var ung.

  • Dörrvakt/Krogvakt är något annat än de ordningsvakter som t.ex. patrullerar tunnelbanan i Stockholm. Krogvakter är inte sällan gymkillar som är inhyrda för en tusing per kväll. Ordningsvakter är ett legitimt heltidsyrke.

  • Krogvakter får en massa skit från arga personer och med jämna mellanrum ”ger de tillbaka” mot någon som utgör en lätt och riskfri måltavla. Att denne måltavla är totalt oskyldig till dörrvaktens tidigare förargelser är helt ointressant. Hämnden är lika skön för det. Har, i likhet med många andra, själv råkat ut för detta men inte så grovt som i ditt fall.

 11. Jamen, nu skall ni väl inte börja med att gnälla på ordningsvakterna.
  De utför et skitjobb och är dessutom dåligt betalda i förhållande till riskerna de
  måste utstå. Då ursäktar alltså ni de som hotar ordningsvakter med vapen.
  Nu erkänner jag att jag förstår inte ett skvatt hur ni reagerar. Jag själv är i alla fall
  tracksam för att de finns för att jag skall kunna ta mitt tåg även sent på kvällen.
  Det är redan trist att det skall behöva finnas. Vårt samhälle har blivit ett ormhål.
  Man lever numera i ständig osäkerhet, speciellt i storstäderna.
  Jag tackar i alla fall ordningsvakter och polis för att finnas här för vi andra medborgare skall kunna vistas på officiella platser med minsta möjliga risk.

 12. Försök till reformistisk lyrik:

  En förhandlare kunde ej
  förhandla
  det gick liksom inte
  och felet
  låg hos någon annan
  skymningen bar ansvaret
  på sina mörka axlar
  plogförare skyllde
  ifrån sig.

 13. I ett normalt land hade de varit tungt beväpnade. Nej, förresten, i ett normalt land hade de inte behövt vara tungt beväpnade.

 14. Minst två fönster på två grannars hus krossade, för ca 40 min sedan. Gärningsmännen hade tydligen arabiskt utseende. Stenarna var ca 20 cm i diameter.

 15. Kanske jubelhycklarna Betnér och Schyffert kunde ta ett nattligt vaktjobb i tunnelbanan ?

  Dom kunde turas om på blåa och röda linjen veckovis..

  • Detta är inte feministiskt. Således skall Malena Ernman och hennes dotter Greta vara med på varje pass.

 16. Jag tror dom är mer rädda för vad dom ska säga en vad dom är för dessa kebabkafirer! Hade dom haft bulor så skulle dom tala om öppet vilka det är som ställer till det!

 17. Vakter i tunnelbanan blir arbetsskadade, de börjar så fort de fått
  vaktjobbet att vakta på sina grannar.
  De kan dra batong.
  poliser privat har nog en lägre profil.

  • Då tar vi till varma korvar med bröd istället och armband förståss som utdelas av ”dialogpoliser”.

 18. Då det här importerats 2 millar är av världens mest dysfunktionella individer så är det självklart att det blir kaos och skjutningar överallt.
  Mer kommer inom kort.
  Nr. Trump här nämligen rätt ifrån dag 1.

 19. Det kommer sluta som i Brasilien. Tungt beväpnad maskerad polis som gör räder i no go zonerna. Eliten bor i nocommunities och bryr sig inte. Befarar dock att politiker inte kommer hinna agera förens hela Sverige blivit en no go zone. Ute i Europa ser man Sverige som en del av problemet.

 20. Han ska inte acceptera hot!!! När inte ens regeringen kan acceptera att det finns andra partier än deras egna!!!!! IDIOTER ALLIHOPA!!!!!

 21. Det är dags att återskapa gamla tiders riddarrustningar som täcker bäraren från topp till tå. Poliser och ordningsvakter får börja, och sedan får sjukhuspersonal, busschaufförer, bibliotekarier, lärare, socionomer, badvakter etc. fortsätta.

 22. Detta ÄR importerat, inte fan är det Svenskar
  Sån skit som har blåljusfobi skulle fotas
  UT så det bara stänker om det,
  Sen kvittar det om dom kallar sig Svenskar!

 23. Import av MENA ligister är viktigt för sveriges framtida överlevnad så polis o väktare måste bort från våra gator. S V MP C L FI jobbar hårt för att denna dröm skall bli verklighet

 24. Aktivistiska tjänstemän inom polismyndigheten försöker att avväpna jägare och målskyttar, snacka om att aktivisterna fokuserar fel eller så är de skiträdda att den vanliga svensken ska ta lagen i egna händer eftersom rättsväsendet har havererat.
  Jägare och målskyttar är de mest laglydiga i Sverige, så deras oro är obefogad. Det är illegala vapen samt kriminella element som är problemet.
  Gör om gör rätt!

 25. Och det väller in folk på Lespos och Samos ………….nu 7 ggr mer migranter där i lägren än vad de var uppbyggda för…………………..

 26. Dags att sätta in riktiga poliser istället för dessa femfemmor till OV. Dom flesta OV är instabila femfemmor som inte ens klara av att bli kustjägare.

 27. När släpas den första kvinnliga väktaren ner på spåret och in tunneln och blir gängvåldtagen ?

  Det är en tidsfråga innan det händer..

 28. Samtidigt mässar S vidare om SD som ”nazister, fascister, rasister” MEN VÄGRAR SE DE VERKLIGA HOTEN från kriminella och den skrämmande, skränande vänstern! Fy fan!

  • Går inte för vi får inte ha en pennkniv nagelfil i fickan får då får vi maximalt straff. Mångkulturen kan inneha handeldvapen automatvapen handgranater trotyl utan konsekvens så oddsen är inte till vår fördel.

 29. I slutet av 1980 och före EU, hade vi som ordningsvakter slips och skjorta. Alla skulle vara välrakade, utan skägg, rena, hela och utan tatueringar.

  Vi hade stickhandskar, när någon behövde lobbas eller motsvarande.

  De som ville slåss, var oftast ledsna svenskar, som fick rätsida på sina liv efter ett omhändertagande.

 30. Förr i tiden var det tryggt att gå ut på gatorna i mörkret, med gatubelysning.
  Nu varnas man med att inte gå ut i mörkret.
  Då är det väl lika bra att släcka gatubelysningen.??

 31. Är detta stefans löfvens ”tryggare och bättre” Sverige?

  Skicka hem alla kriminella till deras hemländer, är ett bra sätt att drastiskt minska mord och våldtäkter och inte minst ekonomiska brott… kriminella utlänningar kostar oss Svenskar många miljarder varje år..

 32. Jag tar mig friheten att komma med ett ”rasistiskt” förslag nämligen låt vakterna bära kroppskamera där bilderna omedelbart länkas ut till polisen o även till storbilds-tv utplacerade runt om i städer o byar.

LÄMNA ETT SVAR