fartygsbrand

Twitter

Utrikes

Fartygsbrand tros ha startat i elbil

Publicerad 8/4/2023
Annons

Branden ombord på ett lastfartyg utanför Nederländerna i förra veckan, som man fruktade kunde pågå i flera dagar och hota närliggande naturområden, tros ha börjat i en elbil.

Räddningspersonal larmades tidigt på onsdagen om en brand utanför den norra holländska ön Ameland. Alla 23 besättningsmedlemmar evakuerades från fartyget. En person dog och flera skadades.

LÄS ÄVEN: Svenska folket avvaktar med elbilen – var femte vägrar helt

I lasten ombord på fartyget finns elfordon och fartygets ägare berättade för holländska medier att det var den misstänkta orsaken till den dödliga branden, som nu kommer att utredas. Företaget sa till media att ”det finns en god chans att branden startade med elbilar”.

Bilfartyget Fremantle Highway, med 3 000 fordon ombord, var på väg till sin slutdestination i Singapore när branden bröt ut.

Världsarv

Rijkswaterstaat, den statliga myndigheten som har till uppgift att övervaka offentliga arbeten och vattenförvaltning, sa på onsdagskvällen att situationen var ”stabil” men tillade: ”Bogsering eller räddning (av fartyget) kan bara ske när branden är släckt.”

Waddensee-området som sträcker sig över Nederländerna, Danmark och Tyskland har förklarats som ett världsarv av UNESCO och har en rik mångfald av mer än 10 000 vatten- och landlevande arter.

LÄS ÄVEN: Elbilsägare missnöjda med räckvidden

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons