De migranter som tidigare i veckan kapade ett fartyg på Medelhavet riskerar nu långa fängelsestraff på Malta. Italiens inrikesminister Matteo Salvini beskriver migranterna som ”pirater” eftersom människor i sjönöd inte kapar ett fartyg och ska bestämma dess kurs.

På torsdagen rapporterade Samhällsnytt om en stor grupp migranter som med våld tagit tagit kontrollen över ett turkiskt fraktskepp som försökte rädda dem. Sammanlagt handlade det om runt 120 migranter som blev upplockade vid Libyens kust. När migranterna upptäckte att skeppet ville transportera dem tillbaka till Libyen kapade de skeppet och beordrade besättningen att sätta kurs mot Europa.

LÄS MER: Migranter kapade fraktskepp som hjälpte dem

Maltesiska specialstyrkor tog sig ut och säkrade fartyget. Tre personer från Guinea och Elfenbenskusten som uppges vara i åldrarna 15, 16 och 19 greps misstänkta för kapningen. Det är ett brott som anses vara en terrorhandling på Malta vilket innebär att personerna nu riskerar fängelsestraff från sju år och upp till livstid för kapningen, rapporterar Deutsche Welle.

I maltesisk domstol har migranterna nekat till anklagelserna och påstår sig vara helt och hållet oskyldiga.

Salvini kallar dem ”pirater”
När nyheten spred sig på onsdagen att ett fartyg hade kapats av migranter berättade Italiens inrikesminister Matteo Salvini för reportrar att dessa personer inte är migranter.

– Stackars migranter som kapar ett fartyg och dess besättning som räddade dem eftersom migranterna själva ville bestämma dess kurs, sade Salvini.

Istället beskrev Salvini personerna som pirater som inte skulle få någon hjälp från Italien och endast skulle få se Italien med hjälp av kikare.

https://www.facebook.com/salviniofficial/videos/2281081002213327/

LÄS ÄVEN: Italiens förstärkta gränskontroll har minskat antalet båtmigranter med 95 procent