vaccin

Foto t v: Great11, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Fas 4 kan inledas tidigare i Stockholm – vaccinationstiderna står obokade

Publicerad 5/3/2021
Annons

Efter att tusentals vaccinationstider i förra veckan aldrig bokades öppnar regionens samordnare för att tidigarelägga nästa fas som riktar sig till en bredare allmänhet.

På måndagen larmade både Kry och Werlabs, som anlitats av Region Stockholm för att sköta huvudstadens vaccineringar, om att tusentals vaccinationstider inte bokats. På Kistamässan hade 2 200 tider aldrig bokats under förra veckan och vid lunchtid på måndagen hade bara 40 procent bokats. I Krys mottagningar i Rinkeby och Nacka var bara fem respektive 20 procent av tiderna bokade för veckan.

Enligt regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg har andelen bokade tider i hela regionen dock varit hög i förra veckan. Av 53 000 tider hade 51 000 bokats.

Man har ännu inte öppnat för att gå över till nästa fas då man vill att vaccinationstäckningen är god i de åldersgrupper som just nu gäller. Man vill också undvika en eventuell undanträngningseffekt.

Drygt 80 procent av stockholmare över 65 har nu fått sin första dos. Hos de mellan 60 och 64 ligger motsvarande andel på 55 procent.

Fas fyra kan inledas i veckan

Enligt planeringen skulle fas fyra, för den bredare allmänheten, påbörjas till mitten av maj, något som nu kan tidigareläggas.

– Det skulle mycket väl kunna bli aktuellt den här veckan om man ser att bokningstrycket minskar och vi ändå har en ganska god vaccinationstäckning, säger Thyberg till Dagens Nyheter.

Även i nästa fas kommer man att ha olika åldersgrupper, hur dessa kommer att se ut är dock ännu inte klart. Inte heller är det klart när de som fått sin första dos kommer att få sin andra.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons