Mohamed-Ali-och-Abraham-Abdul-Kader

Två av de dömda för dubbelmordet: Mohamed Ali och Abraham Abdul Kader.

Utrikes

Fastställda domar för dubbelmordet i Köpenhamn

Publicerad 7/8/2021
Annons

Østre Landsret, motsvarande hovrätten i Sverige, fastställer domen mot den kvartett tillhörande det Rinkeby-baserade kriminella nätverket Dödspatrullen som i juni 2019 med automatvapen avrättade två personer och skadesköt en tredje i Herlev utanför Köpenhamn.

I den lägre instansen dömdes Mohamed Ali, Benjamin Owusu Afriyie, Mansor Ismail, Abraham Abdul Kader och Mohammed Oad för brotten. Påföljderna dubblerades på grund av att brottens koppling till gängkriminalitet. Påföljden blev i tre fall därför livstid och för de andra två bestämdes den till 20 års fängelse.

Lurade medlemmar i rivaliserande gäng i fälla

Offer för dödsskjutningarna var andra gängkriminella med invandrarbakgrund i det rivaliserande nätverket Shottaz. Dessa var tre till antalet som lurades in i en fälla för att skjutas ihjäl. Två dog men en överlevde.

Dubbelmordet fångades på bild.

LÄS MER: Fem gängkriminella från Rinkeby döms för dubbelmord i Danmark

Skuldfrågan avgjordes av domstolen i Köpenhamn klockan 13 på torsdagen. Besked om eventuella ändringar i påföljderna sköts upp till klockan 11 på fredagen. De två minderårigas försvarsadvokater uttryckte på torsdagen förhoppningar om att påföljderna skulle mildras för deras klienter – 20 års fängelse är den strängaste påföljd som en minderårig kan dömas till i Danmark.

På fredagen meddelade domstolen att man fastställer påföljderna för det tre livstidsdömda. De två som i lägre instans dömdes till 20 års fängelse får emellertid sina påföljder mildrade till 16 års fängelse.

”Bandeloven” tillämplig även för utländska gängkriminella

En fråga som den högre instansen skulle ta ställning till vara också huruvida den speciella gängbrottslagstiftningen – bandeloven – som ger en fördubbling av strafftiden är tillämplig även på gängkriminella bosatta i andra länder, i det här fallet Sverige. Det kom domstolen fram till inte har någon betydelse – lagen gäller för alla gängbrott som begås på dansk mark. Påståendena från de fem dömda att de inte är gängmedlemmar var inget som vann rättens gehör.

Mildare påföljder för gängmord i Sverige

I ett parallellfall i Sverige sköt Abdrizak Osman, bödel inom Dödspatrullen, med automatvapen ihjäl en person från det konkurrerande nätverket Shottaz. Avrättningen begicks bland matgästerna inne på en restaurang. Påföljden stannade i kontrast till de danska domarna vid tre års ungdomsvård.

Abdirizak beviljades även permissioner från ungdomsboendet och under en av dessa fritogs han av kumpaner och avvek. Först efter sex månader på rymmen kunde han åter gripas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons