Zelensky FBI 1

Foto: Ukraine Presidential Office

Utrikes

FBI bad Twitter censurera journalister på uppdrag av Ukraina

Publicerad 6/9/2023
Annons

Enligt offentliggjorda e-postmeddelanden vände sig FBI till Twitter för att censurera konton de anklagade för att sprida rysk desinformation, inklusive ett antal amerikanska och kanadensiska journalister.

Ett nyligen släppt e-postmeddelande daterat den 27 mars 2022 visar att FBI:s specialagent Aleksandr Kobzanets skickat en lista med konton till Twitter sammanställd av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU. Enligt Kobzanets var kontona ”misstänkta av SBU för att sprida rädsla och desinformation”.

LÄS ÄVEN: Så censurerade Twitter konservativa användare

Twitter ombeds i meddelandet att ”vidta brådskande åtgärder för att blockera dessa Twitter-konton och förse oss med användardata som specificerades under registreringen”.

Om Twitter hade beviljat begäran skulle de listade personerna ha fått ”sitt telefonnummer, födelsedatum och e-postadress avslöjat till både FBI och SBU”.

Oro över utpekande av journalister

Yoel Roth, dåvarande chef för Twitters Trust & Safety-avdelning, sa att företaget skulle granska kontona men uttryckte oro över att SBU utnämnde journalister i västländer som spridare av desinformation.

Roth noterade att listan inkluderade ”några konton från amerikanska och kanadensiska journalister” och sa att Twitter skulle fokusera på regelöverträdelser och oäkta beteende (bots).

Twitter är inte den enda stora plattformen som fått sådana förfrågningar, FBI har även försökt få Facebook att censurera användare på uppdrag av Ukraina.

LÄS ÄVEN: Twitter hjälpte Pentagon med psykologisk påverkan

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons