En före detta FBI-agent som anklagas av åklagare för att ha arbetat för Oleg Deripaska, en rysk oligark som försetts med sanktioner, kan komma att ändra sin plädering i samband med brottsanklagelserna om kringgående av amerikanska sanktioner och penningtvätt.

Charles McGonigal tjänstgjorde fram till sin pension 2018 som FBI:s topptjänsteman för kontraspionage i New York under Rysslandsundersökningen av den tidigare presidenten Donald Trump. Han har tidigare erkänt sig oskyldig.

LÄS ÄVEN: Trump åtalas för att ha försökt undergräva valresultatet

I början av året uppgav åklagare att McGonigal fick dolda betalningar från Deripaska i utbyte mot att utreda en rivaliserande oligark och utan framgång ha drivit på för att häva amerikanska sanktioner mot honom.

Anklagelserna mot McGonigal kom när åklagare ökade ansträngningarna för att genomdriva sanktioner mot ryska tjänstemän och övervaka deras påstådda medhjälpare som svar på invasionen av Ukraina.

Svartlistades

Deripaska, grundaren av det ryska aluminiumföretaget Rusal, var bland två dussin ryska oligarker och regeringstjänstemän som svartlistades av Washington 2018 som reaktion på Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska valet 2016.

Bland de områden som undersökts av den tidigare specialadvokaten Robert Muellers utredare är Deripaskas förhållande till Trumps tidigare kampanjordförande Paul Manafort. Muellers rapport sa att Manafort uppmanade medarbetare att förse Deripaska med interna omröstningsdata.

Enligt åklagare fick McGonigal 25 000 dollar som utredare för en advokatbyrå och fick sedan betalningar på 51 000 och 41 790 dollar för att arbeta för Deripaska, under en period från augusti 2021 till november 2021.

Han skulle försöka dölja sin arbetsgivares identitet genom att hänvisa till honom som ”den stora killen”.

Fallet kommenteras av Elon Musk:

LÄS ÄVEN: Hillary Clinton spionerade på Trump: ”Större än Watergate”