Nikolas Cruz. Foto: Handout/André Gustavo Stumpf

Nikolas Cruz. Foto: Handout/André Gustavo Stumpf

Utrikes

FBI kan ha fått tips om skolskytten Nikolas Cruz redan i höstas

Publicerad 2/16/2018
Annons

USA:s federala polismyndighet FBI kan ha fått tips om Nikolas Cruz, den 19-årige man som i förrgår sköt ihjäl 17 elever och personal på Stoneman Douglas High School i Florida. Det rapporterar AP idag.

Redan i höstas fick FBI in ett tips från en videobloggare och borgensprisjägare i Mississippi som fick se en kommentar på Youtube från en person som kallade sig ”Nikolas Cruz”. ”Jag ska bli en professionell skolskytt”, skrev personen.

Bloggaren anmälde händelsen till såväl Youtube som FBI och den federala polisen skickade två agenter som fick en kopia av kommentaren och frågade anmälaren om han visste vem som skrivit den.

FBI lyckades emellertid aldrig reda ut vem som skrivit kommentaren, enligt agent Robert Lasky som är chef för myndighetens Miamiavdelning. Det är ännu oklart om ”Nikolas Cruz” är samme Nikolas Cruz som i onsdags sköt ihjäl 17 personer och skadade ett stort antal andra på gymnasieskolan Stoneman Douglas High School.

Om det visar sig att det var skolskytten Nikolas Cruz som låg bakom höstens kommentar så är det besvärande för FBI. Det är inte första gången myndigheten fått larm om misstänkta personer som senare begått ohyggliga dåd.

De senaste två åren har FBI fått tips om och utrett såväl Omar Mateen, som låg bakom terrordådet i Orlando 2016, Akayed Ullah, som låg bakom en serie bombdåd i New York förra året, samt Esteban Santiago-Ruiz som sköt ihjäl fem personer på flygplatsen i Fort Lauderdale utan att bedöma de utpekade personerna som tillräckligt intressanta att fortsätta utreda.

De sköts ihjäl i massakern:

Onsdagens skjutning har återigen väckt liv i en debatt om vapenkontroll i USA. Under torsdagskvällen samlades ett tusental personer vid den skola som dagen innan förvandlats till skådeplatsen för ett blodbad.

– Inga fler vapen! Inga fler vapen! skanderade demonstranterna.

Frågan delar USA i två läger där den ena sidan anser att staten inte ska lägga sig i om en medborgare äger vapen eller inte. Bland dem som är anhängare av liberala vapenlagar finns en oro för inskränkningar av konstitutionella rättigheter. I debatten anförs bland annat att de flesta mord i USA trots allt sker med illegala vapen och att kriminella ändå inte kommer följa nya förbud och lagar.

Det andra politiska lägret anser istället att det är nödvändigt att antingen förbjuda eller kraftigt inskränka försäljningen av automatvapen. Det är oftast sådana vapen som används vid skolskjutningar och inte sällan har de införskaffats på lagligt sätt.

Försök att hitta en federal kompromiss mellan de båda politiska lägren har hittills misslyckats. Men vid gårdagens demonstration var det en av demonstranterna som åtminstone hade ett förslag på hur en kompromiss skulle kunna se ut:

”Barn behöver inga vapen. Inga vapen under 21”, stod det på ett plakat.

SE ÄVEN: Stort antal döda i skolskjutning i USA – före detta elev gripen för dådet

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons