Genrebild t.h.

Fd norska invandringsministern: ”Situationen i Sverige är helt utom kontroll”

7.9K Shares

I en krönika i norska tidningen VG tar före detta invandringsministern Sylvi Listhaug (FrP) upp situationen med invandrarnas överrepresentation i våldsbrott och varnar för att tysta problemet – för då kan man få det som i Sverige.

Främskrittspartiet har nyligen publicerat en rapport beställd från norska statistiska centralbyrån som visar att exempelvis unga somalier begår 12 gånger fler våldsbrott jämfört med unga norrmän. Statistiken visar att ungdomar med somaliskt ursprung i åldern mellan 15 och 24 år har i genomsnitt 419 domar för våldsrelaterad brottslighet per tusen personer. En motsvarande grupp av norska ungdomar har endast 34 domar per tusen.

Etniska grupper från Etiopien, Irak, Ryssland, Afghanistan, Iran och Pakistan hamnar tätt efter Somalia.

I en krönika publicerad av norska VG igår menar Listhaug att detta visar att kulturella skillnader och attityder kan vara en av bidragande orsaker till den höga brottsligheten. Hon menar att det är någonting man behöver prata öppet om och ifrågasätter sina kritikers argument:

– Tror de att problemet med våldsamma invandrarungdomar försvinner genom att vi inte pratar om det? Då kan jag försäkra er om att detta inte kommer att ske, snarare tvärtom. Sverige har försökt denna infallsvinkel. I Sverige har det blivit accepterat att man inte ska prata om problemet eftersom det kan vara stigmatiserande.

– Nu är situationen i Sverige helt utom kontroll med hundratals bilbränder, flera hundra skolbränder, över hundra bombdåd, avrättningar på öppen gata och koordinerade angrepp med automatvapen, bomber och granater, avslutar Listhaug.

7.9K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.