En tidigare företrädare för Socialdemokraterna i Göteborg – Barbro Hartvig – uppmanar i en kommentar på Twitter till att ”meja ner” Sverigedemokrater med handeldvapen. 

På söndagseftermiddagen lade journalisten Jenny Maria Nilsson upp en tweet med ett kollageporträtt på Mattias Karlsson som han lade upp i sociala medier efter att konstfotografen Nicolas Westrup skickade det till honom.

Till bilden skrev hon ”Vad som möter dig vid ingången till Nationalmuseum, efter nästa val”. Då valde Barbro Hartvig, tidigare ledamot för Socialdemokraterna i stiftelsen Clasefonden i Göteborg, att kommentera med en uppmaning om dödligt våld mot Sverigedemokraterna – eller ”fascisterna”, som hon kallar dem.

https://twitter.com/BHartvig/status/1216360796009238528

Enligt en handling på Göteborgs stads hemsida arbetade Hartvig som ledamot mellan åren 2016 och 2018. Tidigare var hon även ersättare för Socialdemokraterna i samma stiftelse. Stiftelsen har som ändamål att dela ut pensioner ”till i första hand ogifta, barnlösa och mindre bemedlade kvinnor över 60 år”, skrivna i Göteborgs kommun.

Samhällsnytt har talat med Barbro Hartvig som menar att inlägget var ironiskt, men säger samtidigt att man ”ska ha k-pist” för att meja ner politiska motståndare.

Är detta inlägg något du står bakom? 

– Det var ironi. Jenny Maria skrev ett inlägg som jag inte gillade. Så mitt inlägg var ironi. Men det var dumt. Jag menar naturligtvis inte det jag sa, mina följare som jag har begrep det, men jag är trött på både SD-sympatisörer, högerextremister och att alla försöker svartmåla. Jag menar inte det jag skrev, därför skrev jag medvetet överdrivet. Sedan är det dumt också för då ska man ju ha k-pist.

Hur kan man förstå att det är ironi? För det framgår ju inte av ditt inlägg?

– (tystnad).

Vill du svara på den frågan?

– Nej.

Anser du att det finns en risk att du kan inspirera vänsterextremister till dåd mot politiska motståndare?

– Nej (skrattar). Det var den dummaste frågan jag har fått idag.

Varför det?

– Därför att vänsterextremister läser inte det jag skriver och de inspireras inte av det jag skriver.

Hur vet du det?

– Det är löjligt. Det fanns inte en enda vänsterextremist som kommenterade inlägget.

Har eller har du haft några uppdrag för Socialdemokraterna – och i så fall vilka?

– Jag har varit föreningsaktiv i några år. Sedan 3 år passiv. Du har inte min tillåtelse att skriva ett ord om mig.

Vad har du för ansvar som representant för Socialdemokraterna att inte polarisera det offentliga samtalet?

– Jaa… du kan väl fråga dem som skriver för SD i hemliga forum och överallt på nätet vad de har för ansvar…

Under intervjun hotar hon också Samhällsnytt med en stämning om en artikel om henne ska publiceras:

– Jag kommer att tala med jurist. Jag har uttryckligen sagt att jag inte ger dig tillåtelse att publicera.

I ett sms skriver Hartvig att Samhällsnytt säkert har gott om pengar så att vi kan betala skadestånd. Efter intervjun har hon dock tagit bort tweeten.

Detta är inte första gången som Hartvig uppmärksammas på sociala medier i samband med kontroversiella uttalanden. Ifjol kommenterade hon ett inlägg som handlar om vandalisering av riksdagsledamoten Hanif Balis bil med följande: