Thierry-Breton-bild-EU-parlamentet-Wikimedia

EU-kommisionär Thierry-Breton. Bild: EU-parlamentet.

Utrikes

Federal lag ska ge EU rätt att beslagta privat egendom

Publicerad 12/29/2021
Annons

EU håller enligt uppgifter på att ta fram en lag som skulle tillåta dem att beslagta privat egendom under en ”pandemi-nödsituation”. Detta enligt en läckt nyårshälsning från EU:s inrikesminister Thierry Breton.

I nyårshälsningen skriver Breton att han skissar på planer för ett ”nödinstrument för den inre marknaden” som ska innehålla ”verktyg” för att ”säkerställa tillgången under en kris”. De nya befogenheterna väntas föreslås i vår och tros potentiellt inkludera kontroller på vad som får exporteras och också makt till EU att inhämta information från företag rörande produktion, lager och försörjningskedjor. Det rapporterar Breitbart.

I meddelandet försvarar Breton behovet av utökad federal makt med att fastslå att EU inte kommer att låta ”företagsintressen hindra vad han kallar EU-befolkningens större intressen”. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uttryckt önskemål om ett federalt nödinstrument med syfte att ”snabba på beslut när en kritisk situation uppstår”.

Samtidigt som ett sådant system som omfattar hela EU vore något nytt har flera medlemsstater redan försökt beslagta privat egendom ämnad för andra länder under pandemin. Bland annat har Frankrike anklagats för ”brist på europeisk solidaritet” när landet påstods ha blockerat en sändning av “hundratusentals” masker till Italien och Spanien i syfte att bygga upp det inhemska förrådet.

Frankrike har också riktat aggressiva ”rekvireringsåtgärder” gentemot Storbritannien, bland annat när Macron-regeringen beslagtog brittiska lastbilar med 130 000 masker och handsprit avsedda för brittisk vårdpersonal. Varorna tilläts senare transporteras till Storbritannien, men endast efter att den brittiska regeringen ingripit.

Vid tidpunkten kommenterade Sir Iain Duncan Smith, EU-skeptisk före detta ledare för det konservativa partiet incidenten med orden: “Detta illustrerar allt du behöver veta om EU-samarbete”.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons