loof-federlay-848784-bild-centerpartiet

Bild: Centerpartiet.

Inrikes

Federley lämnar alla politiska uppdrag efter pedofilavslöjandena

Publicerad 12/11/2020
Annons

Centerpartiets EU-parlamentariker och andre vice ordförande Fredrick Federley meddelar på fredagen att han avgår och lämnar politiken. Beskedet kommer i spåren av en rad avslöjanden om att C-profilen haft nära relationer och kontakter med flera dömda pedofiler.

Federley har sedan det första avslöjandet gjordes, varit sjukskriven och hållit sig undan medias frågor. Men på fredagen bryter han tystnaden i en intervju med Dalarnas Tidning och meddelar att han lämnar alla politiska uppdrag.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger Fredrick Federley till tidningen.

Han förekommer därmed Centerledningen som i tisdags lovade ett besked om Federleys framtid på onsdagen men sedan drog tillbaka löftet med hänvisning till att det var för tidigt att ta ställning.

Sambo med en pedofil och kontakt med flera andra

I sak handlar det om att Federley varit sambo med en man som 2014 dömdes till fängelse för en lång rad våldtäkter mot en 6-årig och en 9-årig flicka, övergrepp som han dessutom live-sänt till andra pedofiler via Skype.

Federley har osant hävdat att han inte kände till mannens grovt kriminella bakgrund men uppgifter från polisen och flera vittnesmål belägger att C-profilen varit informerad men ansett att det inte var något som andra hade med att göra samt att han trodde sambon var oskyldig.

Det har även framkommit att Federley haft kontakter med ytterligare ett antal pedofiler. Även nära kontakter med den för pedofila brott dömde Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) har uppmärksammats och ifrågasatts.

Annie Lööf mån om Federleys hälsa

I ett sms till SVT kallar Centerledaren Annie Lööf det Federley hamnat i för en ”personlig tragedi” och välkomnar att han lämna politiken för att kunna tillfriskna från de psykiska problem han sjukskrivit sig för:

– Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt.

Läs alla artiklar om Fredrick Federley på Samhällsnytt HÄR.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons