På senare tid har ett rykte om att den frånvarande nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un i själva verket är död blivit allt mer intensivt. Nu har vad som tros vara en fejkad bild som påstår sig visa Kim Jong-un avliden i en glaskista gått viral.

Bilden, som tros vara en manipulerad bild från hans fars, Kim Jong-il, begravning 2011, ser ut att visa Jong-un under en röd filt med huvudet på en kudde. Så här såg det ut vid faderns begravning 2011.


Skärmbild Youtube

Både USA och Kina letar nu bevis för huruvida diktatorn är död eller allvarligt sjuk efter vad som ryktas ha varit en misslyckad hjärtoperation. Men Nordkorea har försökt bevisa att han är vid liv genom att publicera ett brev som sägs ha skrivits av Jong-un rörande bygget av en semesterort. Han hävdas också ha skickat ett meddelande till Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, rapporterar the Sun.

Men avsaknaden av nya bilder på Jong-un och frånvaron vid offentliga högtider har eldat på spekulationerna. Bilden på diktatorn i kistan tros dock vara fejkad och är väldigt snarlik den på hans far efter att denne dog av en hjärtattack 2011.

Samtidigt ska Donald Trump först ha sagt att han har ”en mycket bra uppfattning” om Jong-uns hälsa för att senare säga att ”ingen vet var han är”.

Kim Jong-un sågs senast offentligt den 11 april enligt Nordkoreas statsmedia KCNA men sedan dess har alltså spekulationerna tilltagit, inte minst efter att han verkar ha missat firandet av hans farfars, Kim Il-sung, födelsedag den 15 april.

Samtidigt verkar Sydkorea mena att han fortfarande är vid liv.

– Vår regerings position står fast. Kim Jong-un lever och mår bra. Han har uppehållit sig vid Wonsan-området sedan den 13 april. Inga misstänkta rörelser har hittills upptäckts, sa Moon Chung-in, topprådgivare åt den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in, i söndags.

authorimage